Det råder än så länge ingen blodbrist på Hallands blodcentraler.
Det råder än så länge ingen blodbrist på Hallands blodcentraler. Bild: Annika Karlbom

Ingen blodbrist på Hallands blodcentraler

Kommande semestertider och den pågående pandemin har inneburit sinande lager på många av landets blodcentraler. Men i Halland flödar blodet.

ANNONS
|

Sverige är självförsörjande på blod tack vare alla de som på regelbunden basis donerar blod. Men marginalerna är små och runt stora högtider och vid semestern är lagren som knappast.

I år har dessutom den pågående pandemin ställt till det på många håll i landet, då allt färre gett blod. I veckan rapporterade Sahlgrenska universitetssjukhuset att man sett en 70-procentig minskning av antalet personer som gett blod under våren och att det är akut brist i deras lager. Men i Halland flödar blodet.

Maria Held är överläkare på sjukhuset i Halmstad och ansvarig vid blodcentralen.

– Peppar peppar, men vi ser ingen brist här i Halland. Folk kommer och donerar blod och har gjort så under hela pandemin, säger hon.

ANNONS

Eftersom blod är en färskvara och bara kan lagras i sex veckor efter att det har donerats hjälper de regioner med god tillgång de som har det sämre ställt. Bara för någon vecka sedan skickade Halland i väg ett lass med blod.

– Vi skickade blod från våra lager upp till Göteborg som har haft det tuffare, säger Maria.

Den pågående pandemin har inte heller påverkat verksamheten i Halland. Klinikerna har kunnat hålla öppet som vanligt. Personalen har inte heller sett att folk uteblir från bokade tider i någon högre utsträckning.

– Hallänningar är generellt sett duktiga på att ge blod och de som bokat in tid för att donera dyker upp som de ska.

Maria Held säger också att det är ovanligt att de behöver gå ut och be folk att komma till blodcentralerna via pressen eller andra öppna forum som det görs på andra ställen i landet.

– Märker vi att våra lager börjar bli mindre använder vi oss av sms-utskick till våra återkommande givare och det brukar räcka, säger hon.

ANNONS