Inga uppenbara symtom på mässlingsmitta i Varberg

Personen som kan bära på mässlingssmitta och som besökte Varbergs sjukhus har fortfarande inte fått några symptom. – Det är skönt att det inte är någon uppenbar mässling just nu i alla fall, säger smittskyddsläkare Mats Erntell, som ännu inte kan blåsa faran över.

ANNONS
|

Smittskyddet har kontakt med personen två gånger om dagen till dess att man kan avskriva att det skulle röra sig om mässlingssmitta.

– Vi har varit i kontakt med den person som har varit utsatt för smitta i Göteborg under lördagen och hon har fortfarande inga tydliga mässlingsymtom. Tiden börjar gå och vi tänker att det blir en ny uppföljning under söndagen, säger Mats Erntell.

– Det är skönt att det inte är någon uppenbar mässling just nu i alla fall. Jag tolkar det som att risken avtar för att hon verkligen var smittsam i onsdags. Men vi kan inte säkert säga det förrän under söndagen.

ANNONS

Sjukvården har strukturerat upp hur man ska erbjuda vaccin till de som eventuellt behöver.

– Vi ska börja ringa till de som varit på sjukhuset som patienter under den här perioden – onsdag mellan 14.00 och 17.30 – och som enligt ålder kan vara mottagliga för mässling, säger Mats Erntell.

Han uppger att det rör sig om 27 personer.

– Många födda från 1970 har fått åtminstone en dos vaccin i skolan, men vi har tagit till marginal eftersom det inte rör sig om så många personer, och kontaktar de som är födda mellan 1965 och 1980.

Enligt Mats Erntell finns ingen större risk för något stort utbrott av mässling i Halland.

– Nej, mässlingen var en allmän sjukdom fram till 1970-talet då vaccinationerna började. Det kan vara årsgruppen i övergången däremellan som kan vara mottagliga, och det är de vi kontaktar nu.

Vaccinering av den personal som varit i kontakt med den möjliga mässlingspatienten – och som behöver vaccin – är redan igång.

ANNONS