Polisen kommer inte att genomföra fasta blåskontroller under midsommarhelgen.
Polisen kommer inte att genomföra fasta blåskontroller under midsommarhelgen. Bild: Emma Gustafsson

Inga fasta poliskontroller under midsommarhelgen

Polisen kommer inte att ha några fasta blåskontroller under midsommarhelgen på grund av den rådande pandemin. Precis som vanligt kommer extra resurser sättas in för att öka säkerheten i trafiken.

ANNONS
|

När midsommar nu står för dörren innebär det för de allra flesta en ledig dag tillsammans med nära och kära. För trafikpolisen är det dock tvärtom. Det är under storhelgerna jul, påsk och midsommar som det sker absolut flest olyckor.

– Det är mycket stress i trafiken runt storhelgerna när många är ute och reser, säger Hans Qvant, gruppchef för trafikpolisen i Halland.

Precis som vanligt kommer trafikpolisen ha extra resurser med fler poliser i tjänst under helgen. Det som däremot inte är som vanligt är kontrollerna. Polisen har sedan i mars månad inte kunnat genomföra systematiska blåskontroller för alkoholpåverkan på grund av covid-19. Detta kommer att fortsätta även över midsommarhelgen.

ANNONS

– Vi kommer inte att ha några fasta kontroller i år utan kontrollerna kommer att ske via stickprov och om vi misstänker att någon är påverkad. Detta innebär självklart inte att det är fritt fram att köra onykter utan vi vädjar till folks sunda förnuft, säger Hans Qvant.

Han tror inte att det kommer att vara någon skillnad på hur många som kör med alkohol i blodet på grund av detta men medger att polisens kontroller har en avskräckande effekt.

– Det är synd att det ska behöva vara så men så är det.

Ett alternativ för att kontrollera om du har alkohol i blodet innan du sätter dig i bilen är en alkomätare. De har blivit allt vanligare i svenska hem och det är något som Hans Qvant ser positivt på.

– De är ganska tillförlitliga men det är som med allt, ju mer du betalar desto högre kvalité. Man ska inte köpa de billigaste, säger han och fortsätter:

– Jag tror det räddar både liv och körkort. Är man minsta tveksam så är det ett steg på vägen men om man känner att man måste blåsa så ska man inte sätta sig i bilen iallafall. Då är man inte tillräckligt fräsch för att köra, säger han.

ANNONS

Vad ska man tänka på innan man sätter sig i bilen på midsommardagen?

– Man ska tänka tillbaka på hur mycket man har druckit, ätit och sovit. Känner man sig inte nykter och fräsch ska man inte sätta sig bakom ratten, avslutar Hans Qvant.

ANNONS