Influensan och vinterkräksjukan har helt kommit av sig

Så här års brukar både säsongsinfluensan och vinterkräksjukan nå sin topp och plåga många hallänningar. I år rapporteras historiskt låg smittspridning i hela världen och i Halland har bara ett enda influensafall konstaterats.

ANNONS
|

– Det är extremt låga siffror och mycket talar för att det är en effekt av coronaråden – att vi nu är noga med att tvätta händerna och stannar hemma när vi har symptom. Redan förra vintern märktes en stor skillnad när råden började följas, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Halland.

Enligt Folkhälsomyndighetens rapporter har det under hösten och vintern analyserats drygt 54 000 prover i Sverige och av dessa har bara fem fall av influensa A och tolv fall av influensa B påvisats. Ett av fallen av influensa B fanns i Halland.

Även från övriga världen kommer liknande rapporter. Under vecka 5 rapporterades 31 laboratorieverifierade fall i hela Europa och enligt världshälsorganisationen WHO konstaterades totalt 565 globala fall av influensa under veckorna 3 och 4.

ANNONS

Av de globala fallen var majoriteten, 81 procent, den typ av influensa som kallas B/Victoria. Näst vanligast var den så kallade Hongkonginfluensan A(H3N2). Båda dessa varianter var även vanligast under förra årets influensasäsong och ingick i det vaccin som tagits fram inför årets säsong.

Rekordmånga hallänningar vaccinerade

Maria Löfgren påpekar att höstens influensavaccination kan ha bidragit till det historiskt låga antalet sjuka. Intresset för att vaccinera sig var nämligen rekordstort och Hallands 65 000 doser tog slut innan vaccinationsperioden var över.

– Året dessförinnan vaccinerade sig cirka 50 000 hallänningar, så det var en stor ökning. Varför intresset ökat kan bero på flera faktorer, dels pandemin och dels att vaccinet denna gång var kostnadsfritt för riskgrupper, säger hon.

Läs mer: Rekordstort intresse för influensavaccination

Läs även: Influensavaccin blir avgiftsfritt för riskgrupper

Även förekomsten av vinterkräksjuka är i år extremt liten, både i Halland och övriga Sverige.

– Så här års brukar vi få mycket samtal från skolor och förskolor, men vi har inte hört någonting, säger Maria Löfgren.

Aldrig tidigare rapporterats så få fall

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att man inte heller nationellt noterat några större utbrott på äldreboenden, sjukhus eller i skolor, trots att detta är miljöer som brukar vara hårt drabbade av både influensa och vinterkräksjuka.

ANNONS

– Även om vi får rapporter om enstaka fall av både vinterkräksjuka och influensa runt om i landet, så har det aldrig tidigare rapporterats in så få fall vid den här tiden på året, säger utredaren Elsie Ydring.

Maria Löfgren konstaterar att det är intressant att se hur vårt sätt att leva påverkar hur smitta sprids och att åtgärderna för att minska spridningen av covid-19 fått så stor effekt på andra smittsamma sjukdomar.

– Kanske kan vi i framtiden landa i något slags mitt-emellan-läge, där vi kan umgås, men fortsätta vara noga med att tvätta händerna och stanna hemma vid symptom, säger hon.

ANNONS