Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Hundratals företag har synats av Länsstyrelsen i Halland

Hundratals verksamheter har fått påhälsning av länsstyrelsen sedan pandemilagen trädde i kraft. En konsekvens av det omfattande arbetet är att djurskyddet får ställa in rutinkontroller.

Sedan den tillfälliga pandemilagen trädde i kraft den 10 januari så har länsstyrelsen arbetat med att se till att den efterlevs. Hittills har omkring 500 företag fått besök.

– Fokus har legat på butiker, gallerior och handelsplatser. Vi har även varit på några gym och frisörer, säger Josefin Palmqvist, funktionschef för tillsynsfunktionen.

Den tillfälliga lagen reglerar bland annat vad som gäller i publika lokaler. Varje besökare ska ha minst 10 kvadratmeter till sitt förfogande, det ska finnas tillgång till handsprit eller möjlighet att tvätta händerna och vid entréer och utgångar ska det vara skyltat hur många som får vistas i lokalen. Enligt Josefin Palmqvist har det inte funnits särskilt mycket att anmärka på.

– Det har varit mindre brister, till exempel att det har saknats tillgänglig dokumentation över hur man har räknat ut maxantalet, säger hon.

LÄS MER: Här gör Länsstyrelsen tillsyn i Halmstad city

Rutinkontroller ställs in

18 personer anställda inom kommuner och länsstyrelsen utför tillsynerna, vilket påverkar andra uppdrag. För djurskyddet har det inneburit att arbetet med rutinkontroller har fått läggas åt sidan och enbart nödvändiga djurskyddskontroller har utförts.

– Nödvändiga djurskyddskontroller gör vi när det kommer in en djurskyddsanmälan eller när vi följer upp redan tidigare konstaterade brister, säger Vanja Kinch, biträdande enhetschef för djurskyddet.

De två handläggare som skulle ha utfört rutinkontrollerna är nu tillbaka på halvtid men det arbete som har ställts in under vintern kan inte tas igen.

– Vi är redan halvvägs in i stallperioden och då kan man liksom inte backa tillbaka och göra de kontrollerna så det kommer bli ett minskat antal rutinkontroller, säger Vanja Kinch.

Vad kan det få för konsekvenser?

– När vi är ute på kontroller kan vi fånga upp de lantbruk som har en sämre djurhållning för att sedan göra återkommande kontroller och då se till att de rättar till de brister vi har hittat. Men vi kan ju missa ett antal sådana lantbruk nu, säger Vanja Kinch samtidigt som hon påpekar att det inte finns andra alternativ.

– Nu får vi ställa upp och göra de här covidkontrollerna under en period.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här