Hunden Melker har 100 000 följare på Instagram

Med 100 000 följare på Instagram är samojedhunden Melker Falkenbergs kändishund nummer ett och antagligen Hebergs enda influencer.

ANNONS
|

Melker är en samojedhund. Han är åtta år gammal och bor med familjen Sollenius i Heberg utanför Falkenberg. Det som skiljer Melker från andra hundar är att han är känd över hela världen, på internet. Sedan 2016 har den som vill kunnat följa den fluffiga och glada hundens vardag i bilder och videoklipp på Instagram-kontot samoyedmelker. Det är Gabriella Sollenius, 23 år, som ligger bakom kontot.

– Jag har ett vanligt Instagram-konto till mig själv men mina kompisar tröttnade på alla bilder på Melker. Då gjorde jag ett eget konto till honom, säger hon.

LÄS MER:Sommarens Hot dog – här är de senaste bilderna!

Bilder på husdjur på sociala medier är inget ovanligt, snarare tvärtom. Att just Melker står ut i mediebruset tror Gabriella Sollenius beror på att han har mycket att säga.

ANNONS

– Jag märker att antalet följare ökar när jag lägger ut videos när han ”pratar”. Det är speciellt för rasen, men han ylar och muttrar och låter kanske lite speciellt. Då kan det strömma in tusentals nya följare, säger hon.

På Melkers Instagram finns bland annat bilder på när han är ute på äventyr bland lupiner och raps, men också videoklipp från hemmakvällar och popcorn-provning. Melker har även ett eget nyhetsprogram med glasögon på nostippen. Det är Gabriella Sollenius som tar alla bilder på Melker, oftast med sin telefon.

– Nu på sommaren försöker jag vara ute och få med blommor och fina vyer. Jag vill visa upp naturen här och inte bara Melker. Det brukar bli extra omtyckt, säger hon.

LÄS MER:Vem blir sommarens Hot dog? Här är era bilder

Företag och tidningar stjäl bilderna utan att fråga

Det är många som gillar bilderna och just nu har Instagramkontot omkring 100 000 följare. Speciellt en bild, när Melker ”tar en selfie” bland lupinerna, har fått mycket uppmärksamhet.

– Många företag och tidningar har haft lite svårt att låta bli den bilden utan att fråga, säger Gabriella Sollenius.

Bland annat använde den amerikanska tidskriften Cosmopolitan bilden i sina sociala medier. När Gabriella fick reda på det blev hon arg och mejlade direkt.

– Bilden försvann efter fem minuter med jag fick inget svar. Nu har jag lärt mig att skicka räkningar om någon använder bilderna utan lov, säger hon.

ANNONS
Bilden på Melker bland lupinerna är de av de mest omtyckta.
Bilden på Melker bland lupinerna är de av de mest omtyckta. Bild: Gabriella Sollenius

Samma bild förekom också i en annan incident när ett relativt stort svenskt företag olovligen använde den på sina fakturor.

– Då läste jag på lite och mejlade med en advokat. När jag visste vad jag hade rätt till svart på vitt så fakturerade jag dem för bilden, säger Gabriella Sollenius.

Har du tjänat pengar på Instagramkontot på något annat sätt?

– Ja, det har jag gjort. Företag, oftast från USA eller Asien, hör av sig och vill att jag ska visa upp deras koppel eller liknande. Det har jag gjort några gånger.

En kudde med Melkers ansikte på var ett samarbete med ett företag.
En kudde med Melkers ansikte på var ett samarbete med ett företag. Bild: Gabriella Sollenius

Gabriella Sollenius har ett roligt och speciellt sätt att skriva när hon publicerar bilder på Melker, vilket hon tror är en del i att kontot blivit så populärt. Bildtexterna är ofta skriva så att det verkar som om att det är Melker själv som tassat fram dem.

– Jag försöker sätta mig in i hur han är. Jag skriver inte korrekt engelska utan det blir lite hipp som happ. Jag tänker att hans tankar är lite ”knackiga” men ändå kommer fram, säger hon.

Vad är det bästa med att ha det här kontot?

– Det är alla kommentarer man får. Det är princip bara positiva kommentarer och det är jättekul att människor i hela världen tittar på ens hund och tycker att han är fin. Man kan inte riktigt ta in att Melker kan påverka så, säger Gabriella Sollenius.

ANNONS

ANNONS