Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Hisnande äventyr på hög nivå

Söker du spänning, utmaning och en adrenalinkick i sommar? Då är höghöjdsbanan Upzone i Ullared något för dig. Här kan du klättra, kasta dig ut i linbanor och balansera på små, vingliga brädbitar eller en vajer – ett tiotal meter upp i luften.

Alldeles i närheten av det välkända shoppingcentret Gekås i Ullared, väl dolt bakom skogens barr- och lövträd, väntar ett hisnande äventyr för den som vill, vågar och kan.

Upzones höghöjdsbana, som stod klar 2015, bjuder på fyra olika utmaningar som skiljer sig i längd, höjd och svårighetsgrad. Wildzone, Fitnesszone, Adventurezone och – som om detta inte vore nog – Riskzone.

– Det är den allra tuffaste banan och den är också högst upp i luften. Som mest befinner man sig 18 meter upp, berättar Amy Riess, platschef och instruktör.

Att ge sig i kast med banorna kräver mod, balans och uthållighet.

– Många får använda muskler de knappt aldrig använder annars, säger Amy och skrattar.

Alla banor startar med ett stycke klättring, för att komma upp på rätt höjd. Det kan vara via en repstege eller en klättervägg. Sedan ska man ta sig igenom banornas hinder. En vanlig typ kan bäst beskrivas som en hängbro, fast med betydligt mindre utrymme att sätta fötterna på – och betydligt mer svajig.

– Det vinglar rätt rejält under fötterna och man måste ta ganska långa kliv så det gäller att ha på sig skor som sitter ordentligt, säger Amy.

Och om det regnar och allt blir blött och halt?

– Ja, då blir det en extra utmaning, konstaterar Amy.

Utmed vägen finns också flera linbanor som du antingen åker i med kälke eller helt enkelt bara kastar dig handlöst ut i, fastspänd endast i den säkerhetssele som man har på sig under hela klättringen.

– Vi startar alltid med en introduktion där vi går igenom säkerheten och visar hur all utrustning fungerar. Deltagarna får ha på sig handskar, hjälm och en helkroppssele med två karbinhakar som kommunicerar med varandra på ett sådant sätt som gör att bara en kan vara öppen åt gången. En sitter alltså fast i den vajer som löper ovanför banan, berättar Amy.

Men innan man får ge sig i kast med någon av de fyra banorna ska man provklättra på en introduktionsbana, på väldigt säkert avstånd från marken.

– Det har faktiskt hänt att vissa har nöjt sig med denna, men vi försöker uppmuntra alla att prova någon av de enklare banorna, säger Caroline Johansson, instruktör.

Amy tillägger att Upzone är ett ganska tryggt sätt att testa sina gränser.

– Det är en annorlunda utmaning som ändå är säker. Det är läskigt men inte farligt och man får ta det i sin egen takt. Här finns något både för den som vill ta det lite lugnare och för den som vill ha en kick.

En rejäl sådan bjuder Riskzone på, säger Amy.

– Det finns en överraskning på slutet, för den som vill ha en extra adrenalinrush, säger Amy och berättar för oss vad det är som händer.

Men det vore ju synd att avslöja här.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!