Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Hemvärnet storsatsar med sms-kampanj

– Vi har inte haft en rekryteringskampanj av denna magnitud tidigare, säger överstelöjtnant Thomas Andersson om Hallandsbataljonens nya satsning.

I dagarna gör Hemvärnets Hallandsbataljon ett massutskick per sms till 4500 som har gjort sin värnplikt i Halland. Syftet är att rekrytera nya medlemmar till Hemvärnet.

– Vi står och faller med om vi får personal eller inte. Nu söker vi nya personer till Hemvärnet genom telemarketingrekrytering, säger överstelöjtnant Thomas Andersson, som är chef för Utbildningsgruppen i Halland.

Hemvärnet har utgått från en lista på personer som har gjort sin värnplikt i Halland, och sedan valt ut 4500 personer beroende på var de bor och vilken utbildning de fick inom försvaret. Dessa personer kontaktas först genom sms och sedan ringer Hemvärnet upp dem för att berätta om kommande informationsmöten.

– De här träffarna hålls i personernas boendeorter. Där får de möta hemvärnspersonal under lättsamma former som informerar om verksamheten, säger Thomas Andersson.

De som fortfarande är intresserade efter mötet skriver på ett hemvärnsavtal och får sedan genomgå en introduktionsutbildning på fyra dagar, som innehåller repetition från värnplikten och skyddsvaktsutbildning.

– Många har genomfört utbildning med automatkarbinen Ak5, nu får de lära sig att använda Ak4.

Knappt hälften av kampanjen är genomförd och redan nu har drygt 160 personer sagt att de är intresserade av att komma.

– Om hälften av dem kommer är det ett bra utfall. Och de fyller en mycket viktig funktion för samhället i både krig och fred, eftersom Hemvärnet även hjälper till vid höga vattenflöden, vid skogsbränder och vid sökningar efter försvunna personer, säger Thomas Andersson.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här