Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Hemma i villan fungerar färgen som terapi

Från vita väggar, beige soffa och blygsam inredning till färgstarka väggar, orange sammetssoffa och köksgolv i harlequinmönster. Att Tanya Lindgren mår bra av färg råder inget tvivel om, för henne var det ett sätt att hitta tillbaka efter utmattningen.

Här bor: Tanya och Christer Lindgren.

Gör: Tanya är bambatant och Christer är Store development manager på Findus.

Hemmet: Ett enplanshus från 2009 i Vallda. 175 kvadratmeter fördelat på sju rum och kök.

Att kliva över tröskeln till Tanya och Christer Lindgrens hem är som att komma in i en fantasivärld full av färg, mönster och former. Här samsas annorlunda loppisfynd med vackra tavelkonstellationer och egenmålade möbler i en mustig färgskala med eklektiska influenser.

– Jag gillar att blanda och mixa det oväntade. Färg för mig betyder värme, terapi och lugn, säger Tanya.

Drabbades av panikångest för två år sedan

Att hemmet för ett par år sedan gick helt i vitt och beige kan man knappast föreställa sig. Det var för två år sedan som Tanya drabbades av panikångest och blev sängliggande i flera månader. Att måla blev ett sätt för henne att hitta tillbaka till glädjen.

– När det började vända tänkte jag att jag behövde något som ger mig energi, och jag har alltid gillat inredning. Jag tänkte på vilka miljöer som gör mig glad och ville skapa denna känsla i mitt eget hem. Jag älskar att gå in i hotell som Pigalle eller Dorsia, där det är mycket färg. Jag testade därför att måla om i gästrummet och sedan fortsatte det bara, berättar hon.

Han gillar verkligen inte guldlisterna i vardagsrummet. Och att jag ville måla badrumstaket i guld vågade jag knappt berätta för honom, så när han var borta med jobbet några dagar passade jag på att göra det i smyg.

Tanya upptäckte snabbt hur bra hon mådde av färg, inte bara av själva målandet som terapiform, utan av den värme som spreds i hemmet. Rum för rum ändrade huset skepnad. Snart hade till och med listerna ändrat färg, till makens stora förtret.

– Han gillar precis som jag den ombonade känslan som färg ger, men han föredrar en mer sparsmakad inredning. Men det hade vi ju i över tio år, skrattar hon och fortsätter.

– Han gillar verkligen inte guldlisterna i vardagsrummet. Och att jag ville måla badrumstaket i guld vågade jag knappt berätta för honom, så när han var borta med jobbet några dagar passade jag på att göra det i smyg. Han erkände sedan att han gillade det, men han har ofta svårt att se det färdiga resultatet framför sig. Däremot ser han att mina målarprojekt gör mig glad och därför går han med på alla mina galna idéer.

Möbler i sammet och maxade tavelväggar

Inredningen i huset genomsyras av möbler i sammet, mängder av kuddar och maxade tavelväggar. Flera av möblerna är köpta second hand och nästintill alla har fått en omgång med målarpenseln.

– Jag älskar loppisar, Marketplace och Blocket. Där hittar man udda saker som man enkelt kan förändra med lite färg. Vi har bland annat gjort ett litet bibliotek av Billybokhyllor som slumpats bort för nästan ingenting, med lite färg och allmogelister så har vi skapat känslan av platsbyggda bokhyllor.

Den orangefärgade sammetssoffan från Ellos blir en snygg kontrast till de mörkgrå väggarna. Bild: Alice Johansson
Den orangefärgade sammetssoffan från Ellos blir en snygg kontrast till de mörkgrå väggarna. Bild: Alice Johansson

Förutom att måla väggar i mustiga färger och tak i guld, är Tanya en hejare på att måla harlequinrutor.

– Min vän Liza fick mig att testa på harlequinmönster. Jag målade först ett skrivbord i gästrummet. Det blev många gånger som jag kastade tumstock och penna och gick därifrån i frustration. En vecka senare, efter ångest och svett, en skakig kropp och galet mycket envishet så var skrivbordet färdigt. Jag har gjort rutmönstrat i stor skala också, vårt köksgolv, det tog mig hela tre veckor, skrattar hon.

Att Tanya är en kreativ själ går inte att ta miste på. Hon gillar utmaningar och förändringar, och så snart hon snubblar över en ny spännande möbel byts något annat ut.

– Jag tycker väl inte att jag möblerar om så ofta, men det händer ju titt som tätt att jag byter ut något för att jag hittar en möbel som jag blir kär i. Mitt nästa projekt är att göra en walk-in-closet av gamla Billybokhyllor som folk vill bli av med, där kommer det bli färgerna beige, guld och svart.

Hämtar inspiration från boutiquehotell

Mycket av inspirationen hämtar Tanya från uttrycksfulla boutiquehotell med vågade kulörer och lyxiga textilier. Hennes bästa tips för att skapa ett personligt och varmt hem är att våga vara lite knäpp, och inte ha för många regler. Och självklart att måla väggarna i färger man tycker om.

– Jag målar ofta, både stort och smått, nästintill varje vecka. För även om det är nya saker som kommer in så har de ofta fel färg enligt mig.

BUKETT. Tanya Lindgren älskar att omge sig med vackra blomster. Bild: Alice Johansson
BUKETT. Tanya Lindgren älskar att omge sig med vackra blomster. Bild: Alice Johansson

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här