Här får både kulturtanter och flodhästar plats

Världens farligaste djur och tusen prylar fyller det gamla 1800-talshuset i Varberg. Elisbeth Hallin har öppnat husrum för både flodhästar och kulturtanter. – För att jag vill träffa trevliga människor och ha något att göra, säger värdinnan.

ANNONS
|

Flodhästens husrum och frukost är ett nyöppnat litet B&B i centrala Varberg. Bakom planket på Södergatan 37 döljer sig en solig oas, fylld med trädgårdsgrupper, små odlingar och fruktträd. På den stora verandan hänger en godisautomat som en gång prytt lanthandeln i Rolfstorp. I ett trädgårdshörn står en blå flodhäst i betong som krävde lyftkran för att komma på plats.

Flodhästar löper som en röd tråd genom huset och vi återkommer till dem senare.

Elisabeth Hallin är lärare i botten och på lärarhögskolan träffade hon "min vän i livet" - lokalkändisen Lasse Diding. Lasse drev hotellen Gästis och Havanna i många år och utvecklade dem tillsammans med Elisabeth. De som varit där vet att hotellen är fyllda med böcker och saker av alla de slag.

ANNONS
Elisabeth Hallin.
Elisabeth Hallin. Bild: Annika Karlbom

– Jag har varit med och pimpat hotellen, säger Elisabeth Hallin.

Det lilla pensionatet på Södergatan har lite av samma anda i sig. Men här finns också Elisabeth Hallins eget förflutna. Som det röda hjärtat hon broderade som 13-åring och som nu hänger på toadörren i lillstugan. Eller de svartvita porträtten på farmor och mamma i stora huset.

Bild: Annika Karlbom

Hon tog över huset efter Lasse Didings son Erik 2014. När denne sedan tog över hotellen efter pappa avvecklade även hon sitt engagemang i Gästis och Havanna.

– Jag har två små uppdrag kvar, säger hon. Det är jag som tar hand om alla överblivna saker som gästerna glömmer kvar och skänker dem till Röda Korset. Och så för jag statistik över "Jontelappar". Så fort någon anställd hittar ett fel så meddelas vaktmästaren Jonte. Det resulterar i en bonus på decemberlönen.

Nu har fastigheten Kopparslagaren 7 genomgått en rejäl renovering från källare till taknock. Eftersom det rinner en bäckfåra under huset var Elisabeth tvungen att dränera fastigheten. Nya vattenrör, nya elledningar, nya badrum och nytt tak är andra viktiga förbättringar. Men takbjälkar, pärlspånt och massiva trägolv finns kvar.

– Nu står huset i 100 år till, säger hon.

Vilka gäster vill du ta emot här?

ANNONS

– Kulturtanter som jag själv, ler hon. Eller lugna par, en mormor med sitt barnbarn. Inga ungdomsgäng.

Det nya husrummet rymmer Flodhästrummet, Krokodilrummet, Stugan och En våning ner. Totalt fem rum och ett tiotal bäddar. Varenda kvadratmeter är maximalt utnyttjad. Här hittar du väl utvalda möbler, prydnadsföremål, tavlor och böcker att vila blicken på. Minimalism och avskalat är inte värdinnans grej. Elisabeth Hallin är en samlare.

Krokodilrummet.
Krokodilrummet. Bild: Annika Karlbom

– Allt jag har vill jag ha framför ögonen, sådant som jag tycker är vackert. Som en flodhäst, säger hon.

Det finns ett hundratal sådana i och utanför huset. Ja, det afrikanska djuret återfinns ända upp på skorstenen.

Varför just flodhästar?

– När jag var 20 år hittade jag en blå bikini med flodhästar på. Eftersom jag tyckte att jag var tjock som en flodhäst köpte jag den. Sen blev det en kul grej.

– Lasse är ju en supersamlare och har gett mig flodhästar på födelsedagar och namnsdagar. Den minsta är i bly. Den hittade jag på en marknad i Mexiko och nu står den på Gästis, i Leninbadet. I veckan fick jag en i trä av ett par som bodde här.

Virkad flodhäst.
Virkad flodhäst. Bild: Annika Karlbom

Du vet väl att flodhästen är ett av jordens farligaste djur?

ANNONS

– Ja, men de ser ganska snälla ut som karikatyrer.

Nu till den obligatoriska frågan i coronatider - hur vågar du öppna hotellverksamhet just nu?

– Det är jättejobbigt och tråkigt när allt stannar av. Men vi var ju klara med renoveringen och ville komma i gång. Och jag ser inte det här som mitt levebröd. Jag gör det för att ha trevligt och för att ha något att göra efter 60.

– De som har varit här har varit nöjda och lovat att komma tillbaka och även rekommendera det till sina vänner.

Elisabeth Hallins tre sommartips:

•Vandra hela Strandpromenaden från fästningen till Apelviken. Det gör inget att du får vända, vyn blir helt annorlunda då.

•Åkulla bokskogar. Ta en tur runt Bockstens mosse!

•Cykla Kattegattsleden från Varberg och norröver förbi Norra Näs och upp mot Kärradal.

Fakta: Flodhästens husrum och frukost

•Ligger på Södergatan 37 i kvarteret Kopparslagaren några hundra meter från Varbergs torg.

•Byggdes 1875 på en ödetomt av målarmästaren Carl Emil Rothoff som flyttade in tillsammans med sin fru Christina och fyra barn.

•Huset rymde på den tiden två familjer och Rothoff delade huset med en murarmästare Söderberg och hans familj.

Fakta: Elisabeth Hallin

Ålder: 63

Yrke: Före detta lärare, hotellmänniska.

Bor: På Södergatan i Varberg.

Familj: Sonen Albin, 29, som hon har tillsammans med Lasse Diding, samt taxen Bertil.

Intressen: "Jag är en typisk kulturtant som tycker om böcker, film och teater..."

Övrigt: Gillar blått. Är delägare i ett kloster i Italien.

ANNONS