Här är de fem som kan bli årets hallänning: ”En häftig mix”

Två idrottsprofiler, en komiker, en tidigare statsminister och så Sveriges rikspolischef som snart blir Hallands landshövding. Nu börjar den slutgiltiga omröstningen kring vem som ska bli årets hallänning 2023 – och det är upp till dig att bestämma vem det blir.

ANNONS
LocationHalmstad Arena|
|

För femte gången ska hallänningarna bestämma vem som är den bästa representanten för länet. Ifjol var det Per Gessle som tog hem titeln. Priset delas ut av Hallandsposten, Halland Nyheter och Marknadsföreningen i Halland, vars vd Canita Dagård berättar att det var en oväntat stor respons i att få in kandidater.

– Det har varit ett otroligt tryck det här året. Jag blir nästan chockad – det kom in 200 nomineringar. Det är fantastiskt roligt att priset har fått ett sådant genomslag. Det var också många nya namn, kandidater från hela Halland i olika genrer. Folk verkar brinna för det här.

ANNONS

Fem att välja på

Nu har de nominerade valts ut.

– Vi har plockat fram fem stycken som verkligen har varit på tapeten och gjort avtryck det här året. Jag tycker att det är en häftig mix – vi är supernöjda.

De nominerade är:

  • Jörgen Persson, bordtennisspelare och förbundskapten, från Halmstad.
  • Emma Knyckare, komiker och programledare från Rolfstorp.
  • Fridolina Rolfö, fotbollsspelare från Kungsbacka.
  • Carl Bildt, diplomat, före detta statsminister och utrikesminister, från Halmstad.
  • Anders Thornberg, rikspolischef och blivande landshövding, från Halmstad.

– Jörgen är den enda som har varit nominerad tidigare, säger Canita. Han har dominerat den svenska herrbordtennisen i nära 30 år. Han har varit med i sju OS, har VM-guld i singel och lag. Nu är han förbundskapten och de tog en imponerande seger i årets EM. Det var otroligt många som ville nominera honom.

– Emma syns mycket, bland annat som deltagare i tv-programmet ”Alla mot Alla med Filip och Fredrik”, och hon är en drivande kraft bakom podcasten ”Flashback forever”.

– Fridolina har varit en nyckelspelare i Sveriges landslag. Hon har nyligen fått en fjärdeplats i utmärkelsen Ballon d’Or (årets fotbollsspelare i världen) och även en bronsmedalj från VM i somras.

– Carl Bildt har också synts mycket i medierna den senaste tiden. Han är internationellt känd som FN-medlare och i dag jobbar han fortfarande som särskild utredare. Dessutom har han 800 000 följare på X, som tidigare hette Twitter, så han är den mäktigaste svensken där.

ANNONS

– Sedan har vi en rikspolischef som onekligen har synts mycket i medierna just nu – tyvärr, på grund av det allt tuffare klimatet och den ökade hotbilden i Sverige. Han har hållit fast vid sin halländska dialekt och har satt Halmstad och Halland på kartan. Det är flera som har nominerat honom och tycker att han är välförtjänt av en hyllning.

Kritiserad hallänning

Anders Thornberg blev mycket omskriven i vintras, i inte så trevliga sammanhang, efter polischefen Mats Löfvings död. Hur har ni resonerat kring det?

– Han har inte blivit fälld eller dömd för något. Det vi har diskuterat kring är vad han faktiskt har gjort och det finns så mycket annat som han har gjort, som vi ska vara stolta över. Så vi har inte tagit med den aspekten alls. Han har en otroligt utsatt position som rikspolischef. Det kanske är någon som tycker att det skulle vara något negativt, men det har vi inte tagit i beaktande.

– Det finns ju utredningar mot Carl Bildt också – det blir lite så när man hamnar på en så hög position. Då blåser det friskt. Det gör det inte på samma sätt kring en artist eller fotbollsspelare.

ANNONS

Anders Thornberg nominerades till årets hallänning innan han under fredagens utsågs till blivande landshövding över Hallands län.

– Det var lite kul med den här tajmingen, säger Canita efter fredagens besked. Jag känner att hallänningarna som nominerade honom hade en bra fingertoppskänsla och bra tajmning. Det här är ett bevis på att han har fortsatt förtroende, när regeringen utser honom till det här.

Nu har man fram till den 3 december på sig att rösta. Vinnaren tillkännages under Frukostgalan i Halmstad arena den 20 december, där Henrik Schyffert värmer upp publiken innan prisutdelningen.

Rösta på din favorit här!

Fakta: Tidigare vinnare av årets hallänning

  • 2019: Janne Andersson, förbundskapten
  • 2020: Boris Lennerhov, vd för Gekås
  • 2021: My Feldt, konditor och tv-personlighet
  • 2022: Per Gessle, artist
ANNONS