Här är charterdestinationen där du får mest valuta för pengarna

Inflationen tycks inte vägas in i kalkylen när hallänningarna åker på chartersemester i vinter. Helst reser man till länder där den svenska kronan tappat i värde, och det land som ger mest valuta för pengarna kvalar inte in på tio-i-topp-listan.
– Men det är också den ekonomiskt mest svårförutsägbara semestern, säger Andreas Björk, ekonomichef på Varbergs Sparbank.

ANNONS
|

Den som varit utomlands nyligen har förmodligen känt av att den svenska kronan är lågt värderad, framförallt i jämförelse mot dollarn men även mot euron.

– För ett år sedan kostade en euro 9,98 kronor och en dollar kostade 8,60. I dag får du ge en krona mer för en euro och två kronor mer för en dollar, säger Andreas Björk, ekonomichef på Varbergs Sparbank.

I oroliga tider söker sig investerare till stora ekonomier som exempelvis USA, förklarar bankmannen, och det kan innebära en nackdel för Sverige. Samtidigt pressas kronan också av ränteutvecklingen.

– Framförallt USA har höjt räntorna mycket aggressivare än vi har gjort i Sverige, vilket har lett till att kronan förlorat i värde mot dollarn.

ANNONS

Säkra kort i Halland

Men trots ekonomisk turbulens och en sargad krona, är intresset för att resa utomlands fortsatt stort. Det säger Sofia Eddelid, kommunikationsansvarig på Ticket, som säljer resor från samtliga ledande charterarrangörer.

– Siffrorna är inte i kapp nivåerna för 2019, året innan pandemin, men de är på uppgång och på god väg. Många har inte rest på länge, och det finns fortfarande ett uppdämt behov.

I Halland satsar man på säkra kort i vinter, enligt Tickets statistik. Sju av de tio populäraste charterdestinationerna återfinns i antingen Thailand eller Spanien.

– Generellt efter pandemin väljer svenskarna trygga resmål: Charterdestinationer som man vet vad man får ut av och som många resenärer redan besökt tidigare. Man vågar inte riktigt chansa och riskera att inte bli nöjd, säger Sofia Eddelid.

Kanske är det också förklaringen till att hallänningarna inte flockas på de turkiska stränderna, trots att de ekonomiska incitamenten är goda.

30 procent mer för pengarna

Medan kronan tappat i värde i både Spanien och Thailand under det senaste året, har den stärkts med över 30 procent gentemot den turkiska liran.

Andreas Björk på Varbergs Sparbank förklarar varför:

– Vår Riksbank, och i stort sett alla andra centralbanker i världen, höjer räntan för att dämpa inflationen. Men i Turkiet tror styret att en högre ränta driver på inflationen. Därför har de hållit nere och till och med sänkt räntorna, vilket resulterat i hyperinflation. Pengar tappar i värde från vecka till vecka.

ANNONS

Är det klokt, ur ett rent ekonomiskt perspektiv, att boka en charterresa till Turkiet?

– Det kanske ger dig ökad köpkraft. Men det är också den ekonomiskt mest svårförutsägbara semestern. Det kan hända att Turkiet ändrar sin hantering av inflationen och vänder det här, säger Andreas Björk, och fortsätter:

– Jag tror att det är realekonomin i våra hushåll som sätter agendan för hur vi planerar vårt resande, och om man kan resa överhuvudtaget.

Populäraste charterdestinationerna i Halland just nu

  1. Bangkok, Thailand (2)
  2. Gran Canaria, Spanien (1)
  3. Malaga, Spanien (5)
  4. Phuket, Thailand (3)
  5. Alicante, Spanien (NY)
  6. Krabi, Thailand (4)
  7. Sal, Kap Verde (6)
  8. Cancun, Mexiko (8)
  9. Manilla, Filippinerna (7)
  10. Lanzarote, Spanien (NY)
ANNONS