Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Hanson och Möhring flyttar snart

Bygget av brandhärjade Hanson och Möhrings nya lokaler i Falkenbergs hamn pågår för fullt. En hall ska vara klar till jul. Om ett år kommer hela anläggningen att stå färdig.

Ett femtontal personer arbetar i dag på Hanson och Möhrings anläggning i Halmstad. När företaget flyttar till Falkenberg skapas minst lika många arbetstillfällen där.

– Min förhoppning är att vi ska bli ännu fler på sikt, säger Christer Olausson, vd för Hanson och Möhring.

För fem år sedan ödelade en brand hela Hanson och Möhrings anläggning i Halmstad. Sedan dess har företaget varit utspritt på flera olika platser i Halmstad. I Falkenberg kommer man att vara samlad på ett ställe.

– Vi hade kontakt med flera kommuner, men fastnade för Falkenberg. Vi har verkligen fått ett bra bemötande och en förutsättning för oss är att vår anläggning ligger nära kaj eftersom vi tar in en stor del av saltet med båt, förklarar Christer Olausson.

Den mindre av hallarna som ska användas till flytande produkter är snart klar. Bygglovet för den större hallen, på cirka 8000 kvadratmeter, som ska byggas i ytterhamnen blev godkänt i veckan. Den ska bli lager- och produktionshall och innehålla personalutrymmen.

– Vi räknar med att stanna i Falkenberg. En sådan här flytt är väldigt kostsam och vi satsar framåt. Jordens befolkning ökar och alla behöver salt. Därför ser vi ljust på framtiden. Falksalt växer, säger Christer Olausson.

Falkenbergs Terminal AB bygger anläggningen som Hanson och Möhring ska hyra. Det handlar om en investering på 39 miljoner kronor för Terminalbolaget.

Inför investeringen var Terminalbolagets vd Peter Sevholt tvungen att få tillstånd av Falkenbergs Näringslivsbolag som i sin tur valde att ta frågan till kommunfullmäktige. Där blev bemötandet positivt, trots att projektet till en början ifrågasattes eftersom man befarade en konflikt mellan bostäder och industrier.

– Jag förstår verkligen att det var en svår fråga för politikerna. Det är inte lätt att vara politiker, det är så många olika sidor som de måste förhålla sig till. Men det handlar inte om miljöfarlig verksamhet, resonerar Christer Olausson.

Tidigare hanterade Hanson och Möhring brandfarligt konstgödsel, men det har man upphört med. Branden som ödelade anläggningen i Halmstad orsakades av ett elfel på en truck. I anläggningen i Falkenberg ska det lagras och tillverkas saltprodukter.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här