Handbollslegendar fick första vaccinsprutan

På måndag drar influensavaccinationen i gång med dropin-tider på vårdcentraler i hela länet. Men en Halmstadbo är redan klar. Bengt "Böna" Hansson var först ut.

ANNONS
|

När Region Halland på onsdagen informerade om årets influensasäsong och vaccinationsstarten så var det som vanligt en namnkunnig hallänning som fick första sprutan.

Handbollslegendaren från Drott och landslaget, Bengt "Böna" Hansson, har inte råd att bli sjuk.

– Jag tränar mycket eftersom jag har gamla idrottsskador i rygg och höft. Om jag blev liggande i hög feber i en eller två veckor så skulle det ta mig flera månader att komma tillbaka med träningen, säger 66-åringen som tog vaccinet även förra året och den gången slapp bli sjuk.

Flera riskgrupper

Magnus Tenfält, chefläkare i närsjukvården Halland förklarade att även du, som Bengt Hansson, är en vältränad frisk och sund person i pensionsåldern så tillhör du en riskgrupp, som uppmanas att ta vaccinet.

ANNONS

Och även om vaccinet i grunden är detsamma år från år så sker små justeringar för att anpassa till årets virus, vilket gör att sprutan bör tas årligen.

– När vi tittar på vilka som riskerar att drabbas så är personer över 65 en grupp som är utsatta, där enskilda personer kan bli riktigt sjuka och till och med avlida, säger chefläkaren.

Sverige har två rejäla influensaår bakom sig. Honkonginfluensan för två år sedan följdes av ett ovälkommet återbesök av svininfluensan förra året.

Av de 362 personer i Sverige som fick intensivvård förra året på grund av influensan tillhörde 245 någon av riskgrupperna och 85 personer avled.

Gravida kvinnor är en riskgrupp som man särskilt gärna vill nå.

De som är gravida och även tillhör en annanriskgrupp kan vaccinera sig under hela graviditeten, övriga uppmanas ta sprutan efter ultraljudeti vecka 17-19.

– Vi ser att gravida är en grupp som kan blir kritiskt sjuka och som hamnar i sjukvård, säger smittskyddsläkare Mats Erntell och förklarar att en ökad riskfaktor är att magen trycker upp lungorna, samtidigt som immunsystemet går ner för att skydda graviditeten.

Nytt för i år är att vårdcentralernas öppettider för dropin-vaccination inte finns med i det utskick som gått till hushåll med personer som är 65 plus.

ANNONS

I stället publiceras de i den tidning från Region Halland som levereras till halländska hushåll i veckan. Tiderna finns även publicerade på 1177.

FAKTA: riskgrupper

Personer som är 65 år eller äldre

Gravida efter ett normalt ultraljud i 17e till 19e graviditetsveckan

Personer i alla åldrar med kroniska sjukdomar och kronisk hjärt- eller lungsjukdom.

ANNONS