Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Hammarkvinnan åtalas för mord

Kvinnan i 50-årsåldern misstänks för att ha dödat sin 73-årig släkting i Kungsbacka. Hon åtalas även för det tumult hon orsakade strax efteråt på E6 där hon efter en kollision ska ha jagat en person med hammare.

Under fredagen lämnades åtalet in till Varbergs tingsrätt mot den så kallade "Hammarkvinnan". Totalt åtalas hon för tre brott. Rubriceringarna lyder: mord, ofredande och hemfridsbrott, enligt tingsrättens handlingar.

Kvinnan erkände händelseförloppet under förhör, några veckor in i utredningen. Det är emellertid oklart hur hon ställer sig till anklagelserna nu när åtalet kommit.

Läs också: Hammarkvinnans förklaring: Styrdes av en "urkraft"

– Jag vill inte uttala mig innan jag gått igenom åtalet med min klient, säger kvinnans advokat, Jan Breikss på fredagen.

Fick initialt psykiatrisk vård

Samtliga brott begicks under en karg helg i januari i år. Kvinnan drog till sig uppmärksamhet när hon först krockade med två bilar på E6 vid Kålleredsmotet. Därefter uppstod bråk mellan bilförarna. I samband med bråket ska kvinnan ha jagat en annan bilförare med en hammare i högsta hugg.

När polisen anlände till platsen omhändertogs kvinnan. Initialt kördes hon till sjukhus för att få psykiatrisk vård.

Två dagar senare hittade polisen en 73-årig kvinna avliden vid sitt hem utanför Kungsbacka. Händelserna kopplades så småningom ihop.

Led av "allvarlig psykisk störning"

Den nu åtalade kvinnan har genomgått två psykiatriska undersökningar.  Till en början genomfördes en paragraf 7-undersökning. Det är en liten sinnesundersökning. Därefter genomgick hon en stor rättspsykiatrisk undersökning.

I den mindre undersökning var slutsatsen att det fanns skäl att misstänka att kvinnan led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen. Den visade dessutom att hon troligtvis led av den under undersökningen.

Efter den slutsatsen beslutades det att kvinnan skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. När den avslutats konstaterade läkaren att kvinnan "begått den misstänkta gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning" och att hon "vid tiden för undersökningen har en allvarlig psykisk störning".

Läs också: Efter rättspsykiatriska undersökningen: Läkarens besked om Hammarkvinnan

Läkaren menade även att kvinnan "har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång". Läkaren hävdade därför att det finns "medicinska förutsättningar att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård".

Styrdes av urkraft

Enligt läkaren finns det dessutom en risk för att hon, på grund av den psykiska störningen, kan återfalla "i brottslighet av allvarligt slag". Under paragraf 7-undersökningen beskrev kvinnan trafikolyckan på E6 som att hon ha haft "en stark upplevelse av att hon var på väg till kärleken och att alla försökte stoppa henne".

Det var hennes egen förklaring till att hon agerade så aggressivt mot de andra bilisterna och polisen. Hon förtydligade sitt uttalande genom att förklara att "kärleken" inte behövde vara en person utan mer som en religiös upplevelse.

Dessutom ska hon ha beskrivit det som en "känsla av styrning utav en urkraft från tidens begynnelse och att hon inte hade kunnat påverka förloppet utan åkte bara med".
Hon berättade också att hon hade "svårigheter att skilja på vad som var dröm och verklighet".

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här