Halmstadtjej på Gothia cup: "Vi är vana"

Dagarna efter att tre unga tjejer antastats av spelare och ledare var ilskan stor bland många på Heden. För det är inte första gången sexuella övergrepp rapporterats från ungdomsturneringen.

ANNONS
|

– Det värsta är att vi är så vana vid det, det här är jättevanligt, säger Nelli Evald, 19 år till Göteborgsposten.

Hon spelar fotboll i Halmstad och är tillsammans med sina fyra kompisar – alla mellan 18 och 20 år – på besök i Göteborg för att kolla på fotboll och umgås. De har alla spelat Gothia Cup i yngre år – och de har alla märkt av killars oförmåga att bete sig jämlikt.

– Man blir inte ens förvånad när man läser om det. Det är hur vanligt som helst. Gothiadiscot var det värsta tycker jag, då kom det fram killar hela tiden och tafsade och nöp en i rumpan. Det var fruktansvärt obehagligt, färger Filippa Nilsson.

ANNONS

Hon och hennes kompisar är för gamla för att spela i Gothia nu, men minns mycket väl hur det var på den tiden då de deltog.

– Det var som värst när man var 15, 16 år. Nu kan man hantera det på ett annat sätt och säga ”vad fan håller du på med?”. Men då var det svårare att säga ifrån, säger Emma Nielsen, 19 år.

Nolltollerans efterfrågas

Att problemet har funnits länge och ännu är stort råder ingen tvekan om. Frågan är vad man kan göra åt det.

– Det borde vara nolltolerans. Om något händer så ska det laget inte få vara med. Och så fokuserar man för mycket på tjejerna, hur de klär sig eller beter sig, det borde handla mer om killarnas ansvar,säger Filippa.

– Och man måste gå ut till ledarna och prata om vad det är som gäller, säger Emma Harrysson.

Om ni skulle vara här som ledare, vad skulle ni säga till unga tjejer?

– Gå aldrig själv. Det ska man ju egentligen inte behöva säga., men det är ju lättare att vara stark tillsammans än ensam, säger Nelli.

Hur upplevde ni det när killar tafsade på er i samband med Gotihia?

– Jag tycker att man blev rädd. Det var obehagligt som fan. Och det är ju inte bara här det händer, det räcker att man kan få blickar på stan för att det ska kännas äckligt ibland.

ANNONS

– Jag blir mer irriterad och vill typ sparka till dem, säger Nelli.

Tror ni att det här någonsin kommer att bli bättre?

– Jag är faktiskt positiv. På sikt tror jag att det kommer att dö ut, för folk uppfostras på ett annat sätt idag och man märker att det är många killar som står upp för jämlikhet också. Feminismen betyder mycket, säger Emma Harrysson.

Olika kvinnosyn

Emma Nielsen är inte lika säker.

– Det kommer att ta lång tid. Även om det blir bättre här i Sverige så är det så många länder som är här och alla har inte samma syn på kvinnor.

Tjejerna spelar numera i IS Halmia och driver där ett arbete för att öka jämställdheten. "Gubbarna i styrelsen" har fått veta att det är nya tider – och det har gett resultat.

– Vi har fått igenom flera saker, som exempelvis skor och ersättningar till damlaget. Vi kommer fortsätta vara jobbiga, säger de.

Adeline Kneh kommer från Singapore och har en son som spelar i Gothia. Hon är besviken över hur vissa killar beter sig.

– Jag har sett flera saker här, bland annat en kille som försökte fotografera under kjolen på en tjej. Där jag kommer ifrån har vi verkligen försökt att stoppa det, så att se samma sexuella attityder här är sorgligt.

ANNONS

Vad kan du som förälder till en pojke göra?

– Jag utbildar honom. Nej betyder nej. Det här måste börja i unga år, för det är ju barnen som är vår framtid, säger Adeline Kneh.

ANNONS