Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkiv/Jenny Johansson, Arkiv/Carolin Gadallah
Bild: Arkiv/Jenny Johansson, Arkiv/Carolin Gadallah

Halmstadborna har de kortaste äktenskapen i Halland

Halmstad fortsätter att vara den halländska stad där äktenskapen har kortast livslängd, till skillnad mot falkenbergarna som håller ihop längst.

Om man vill ha chans till romans så ser oddsen olika ut beroende på var man bor. Siffror från Statistiska centralbyrån visar att Halmstad är platsen i Halland där äktenskapen håller kortast tid. Falkenberg däremot har sedan 2011 tagit sig från en fjärdeplats till en förstaplats.

Vad detta beror på kan man diskutera, men familjerådgivare menar att det inte är så stora skillnader egentligen och att det antagligen beror på att Halmstad är en större stad.

– Skillnaderna kan tänkas handla om demografi, storlek och struktur. Där Halmstad till exempel är en utbildningsstad med högskola jämfört med Falkenberg som är en mindre stad, menar Lena Söderberg som är familjerådgivare på Halmstads kommun och tillägger:

– Även när det kommer till studier så är det många som flyttar ifrån sina nätverk. Det kan resultera i att man inte har det här stöttande i sin omgivning, vilket leder till en större påfrestning på relationen.

Sedan 2011 har längden på äktenskap i Halmstad varit kortast i kommunen och siffran har hållit sig nästintill oförändrad sedan dess. Falkenbergarna har däremot blivit trognare de senaste åren. Nu håller ett äktenskap i snitt i strax under 37 år jämfört med för några år sedan då det var 35 år.

– Att Falkenberg har ökat kan ha att göra med att det är många som har flyttat in under de senaste åren, men det beror även på vilken åldersgrupp det är som flyttar in, förklarar Lena Söderberg.

Under 2018 visade en mätning gjord av Socialstyrelsen att Halland ligger dubbelt så högt som rikssnittet vad det gäller par som söker kommunal familjerådgivning.

– Det har varit ett stort tryck och det är fortfarande många som söker, avslutar Lena Söderberg.

Medelvaraktighet på äktenskap i Halland mellan 2016–2020. Inom parentes är mellan 2011–2015.

Falkenberg 36,7 (34,8)

Laholm 35,0 (35,4)

Varberg 34,7 (35,3)

Kungsbacka 33,9 (33,0)

Hylte 32,7 (34,0)

Halmstad 31,8 (31,7)

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här