Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hallifornia tar över strandpromenaden under hela juli

Det blir ingen tredagarsfestival av Hallifornia i sommar. Men ställer in gör arrangörerna inte. Hallifornia hittar istället nya vägar och hoppas kunna hitta tillbaka till sina rötter samtidigt som de skapar nya mötesplatser.

Årets Hallifornia heter Summer Arising och kommer istället för vara en festival utvecklas till ett paraplykoncept för olika installationer och mindre event utspridda längst med hela strandpromenaden och på en rad andra platser i Varberg.

– Från fästningen, till Subbe fyr och Apelviken är det en fantastisk miljö. Vi vill i en kreativ process odla fram initiativ som förhöjer naturupplevelsen av det området. Och istället för att knöka ihop allt på tre dagar kommer vi att sprida ut det över hela juli, säger Erik Ruth på Nordic Surfers som ligger bakom Hallifornia.

Arrangörerna var långt framme i planerna för festivalen, som skulle har varit den åttonde upplagan, när coronapandemin slog till.

– Det kändes nästan komiskt att det här hände. Vi hade väldigt mycket planer på plats nu med sju års erfarenhet. Men sådant är livet, säger Erik Ruth och fortsätter:

– Vi hade hoppats att det skulle bli lättnader, men så blev det inte och beslutet att det inte blir någon festival har tagit sig självt.

Att ställa in Hallifornia var inget alternativ

Men att det skulle bli en sommar helt utan Hallifornia var aldrig aktuellt. Efter att ha låtit beslutet sjunka in började idéerna om vad som kunde göras istället komma. Förutsättningarna är dock inte som vanligt.

– Större delen av vår budget är virusangripen kan man säga. Så det påverkar vad vi kan göra i väldigt stor omfattning.

Det har gjort att arrangörerna har försökt hitta tillbaka till kärnan i Hallifornia. Och efter att ha talat med många besökare har de kommit fram till att en framgångsfaktor för festivalen är halliforniastämningen.

– Hallifornia är förknippat med sommaren och den sköna känslan. Och den kan vi skapa förutsättningar för även i mindre grupper.

Två ledord som det har jobbats efter är trygghet och inspiration. De jobbar också med att titta på hur de ska kunna bryta upp vissa av de delar som finns under festivalen i mindre enskilda kulturarrangemang.

Wakeboardparken byggs upp

Programmet kommer att uppdateras allt eftersom. En del saker kanske bestäms samma dag.

– Vi kommer att ha ett dynamiskt förhållningssätt där vi inte går in och detaljplanerar allt som under festivalen. För oss handlar de om att komma tillbaka till det lekfulla.

Vissa saker kommer dock att kännas igen från tidigare år. Sports Camp kommer att arrangeras i stort sett som vanligt, med viss coronaanpassning. Wakeboardparken i vallgraven kommer att byggas upp också den, men det kommer inte att arrangeras några tävlingar.

Hur ser ni på riskerna att ni trots allt kommer att locka till er större folksamlingar?

– Till stor del utgår vi från att vi tillsammans med andra kan ta gemensamt ansvar. Blir det problem får vi tillsammans med kommun och polis hantera det på ett professionellt sätt då det är allmän mark.

Förra året var det omkring 60 personer som arbetade med festivalen och fick lön. Lika många volontärer engagerades.

– Det kommer tyvärr att bli färre anställda i år. Vi måste hushålla med resurserna. I nuläget vet vi inte exakt hur det bli. Vi är inne i en kreativ process där allting är i flytande form just nu.

Kommer det att vara några problem att komma tillbaka i full skala nästa år?

– Det har vi inte en riktigt tydlig bild av just nu. Det gäller att våra uppdragsgivare tidigt i höst ser över vår upphandling som går ut detta år. För att få ny fart behöver vi undvika den typen av osäkerhet så att vi kan komma igång med förberedelserna i väldigt god tid, säger Erik Ruth

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!