Hallandstrafiken löser in pensionsskuld på sex miljoner

Hallandstrafiken gör sig av med hela pensionsskulden till förre vd:n Lars-Börje Björfjäll. Summan är på nästan sex miljoner kronor.

ANNONS
|

Lars-Börje Björfjäll var vd för bolaget mellan 1988 och 2004. Enligt Gösta Bergenheim (M), ordförande i Hallandstrafikens styrelse, hade han ett i sammanhanget normalt pensionsavtal som följde gällande kollektivavtal i branschen.

–Avtalet innebar att vi gjorde en avsättning varje månad på en viss procent på lönen och ju längre han jobbade desto längre hade han avsättning, berättar Bergenheim.

Pensionsskulden uppgår i dag till nästan sex miljoner kronor, en summa som finns avsatt i Hallandtrafikens balansräkning. Bolaget ser fördelar med att lösa in hela skulden till KPA Pension i stället för att göra månatliga inbetalningar. Bland annat slipper Hallandstrafiken då risken att skulden i framtiden skrivs upp.

ANNONS

–Efter överväganden landade vi i att det bästa är att göra ett avslut, säger Gösta Bergenheim.

Nuvarande vd, Andreas Almquist, har också ett avtal som följer Trafikhuvudmännens pensionsavtal.

Eftersom hans månadslön ligger på 90 000 kronor görs inte bara avsättning med 4,5 procent, vilket är det normala för den som tjänar upp till 7,5 inkomstbasbelopp per år (cirka 450 000 kronor). På överskjutande del betalas även mellan 30 och 42,5 procent in beroende på personens ålder.

ANNONS