”Vi blöder kraftfullt, om än inte lika mycket som när det var som värst. Det gör att vi måste se över våra intäkter”, säger Gösta Bergenheim (M), ordförande i Hallandstrafikens styrelse.
”Vi blöder kraftfullt, om än inte lika mycket som när det var som värst. Det gör att vi måste se över våra intäkter”, säger Gösta Bergenheim (M), ordförande i Hallandstrafikens styrelse. Bild: Johan Persson och Moa Karlsson

Hallandstrafiken höjer biljettpriserna

Hallandstrafikens tappar fortfarande stora summor till följd av coronapandemin. Det är en av anledningarna till att man i december höjer biljettpriserna med i snitt tre procent.

ANNONS
|

– Vi blöder kraftfullt, om än inte lika mycket som när det var som värst. Det gör att vi måste se över våra intäkter. Förra året höjde vi inte taxorna alls, säger Gösta Bergenheim (M), ordförande i Hallandstrafikens styrelse.

När rädslan för coronasmitta var som värst tappade Hallandstrafiken mer än hälften av sina resenärer på bussar och tåg. I pengar räknat handlade det om en miljon kronor om dagen i förlorade biljettintäkter.

Region Halland tar smällen

Eftersom Region Halland är ensam ägare till Hallandstrafiken landade bolagets förluster på regionstyrelsens bord. Politikerna beslutade då att regionen ska kompensera bolaget för inkomstbortfallet, med förhoppning om att staten så småningom kommer att kompensera regionerna för de kostnader som coronapandemin orsakat.

ANNONS

Regionstyrelsen bad också bolaget att fundera över åtgärder som kan minska behovet av extra stöd från Region Halland.

Prishöjningen börjar gälla den 13 december, i samband med att Hallandstrafiken byter sina tidtabeller.

Läs även: Hallandstrafiken får mer pengar av regionen

ANNONS