Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hallandstrafiken backar – inför tillfällig pappersbiljett

Ett drygt halvår efter att Hallandstrafiken slutade sälja biljetter ombord på bussarna har det tagits fram en lösning för de som inte kan köpa någon biljett genom mobiltelefonen. Gammaldags pappersbiljetter har återinförts.

I mars beslutades det att dörrarna fram på bussarna ska hållas stängda och att det inte längre ska säljas biljetter ombord på bussarna för att skydda busschaufförer från att smittas av covid-19.

Det innebär att resenärerna är tvungna att köpa sin biljett i förväg antingen i Hallandstrafikens app eller hos en återförsäljare. Det har lett till kraftig kritik från resenärer som inte kan eller vill använda en smartphone och som bor på landsbygden där det inte finns några biljettåterförsäljare.

LÄS MER: Äldre känner sig diskriminerade i kollektivtrafiken

LÄS MER: Alternativa lösningar för bussbiljetter håller inte

Då beklagade Hallandstrafiken situationen och menade att det tyvärr inte fanns någon lösning. Nu, flera månader senare, har det visat sig att en hederlig gammal pappersbiljett är svaret på den kluriga frågan.

– Vi hade inte tänkt i den banan att vi skulle ha en pappersbiljett när allt idag är digitalt. Vi bemöter kritiken, det är inte många som hört av sig men vi vill lösa det för de som har och då hittade vi denna lösning som är ytterst tillfällig tills dess att vi kan öppna dörrarna igen och börja sälja biljetter ombord, säger Yasmine Möllerström Henstam, Hallandstrafikens kommunikations- och marknadschef.

Ni slutade sälja biljetter ombord redan i våras, varför kom ni inte fram till den här lösningen tidigare?

– Det är en bra fråga. Vi har hoppats och trott att de flesta har tillgång till appen, trots allt visar all statistik på att många människor har en smartphone. Vi har inte kunnat veta att pandemin skulle pågå även över hösten och det är nya förutsättningar nästan varje vecka. När det nu blev nya restriktioner sa vi att vi måste göra något åt det, säger hon.

LÄS MER: Så skyddar Hallandstrafiken chaufförerna från corona

Fyra varianter på biljett

Biljetten går sedan en vecka tillbaka att köpa på Hallandstrafikens kundservicebutiker i Laholm, Halmstad, Falkenberg och Varberg. Det finns fyra varianter som gäller i olika många zoner och kostar olika mycket. Den som inte kan ta sig till en kundservicebutik kan få biljetten hemskickad mot förskottsbetalning.

Resenären kan köpa flera enkelbiljetter åt gången för att sedan fylla i datumet, resans starttid och linjenummer när den ska användas. För att biljetten ska vara giltig ska den vara ifylld innan man kliver på. Ingen kontrollerar biljetten i dörren men biljetten ska visas för eventuell biljettkontrollant.

Hur ska ni säkerställa att samma biljetter inte används flera gånger?

– Just nu är det på detta sättet. Med tanke på pandemin har vi stängt till föraren och därav kan vi inte kontrollera några biljetter. Vi vädjar till betalningsviljan, man ska ha en giltig biljett när man kliver ombord, säger Yasmine Möllerström Henstam.

LÄS MER: Fler kontrollanter på bussar och tåg

LÄS MER: Hallandstrafikens nya app dissas av användarna

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!