Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT/arkiv
Bild: TT/arkiv

Hallandsposten lanserar valkompass för valet 2022

Valdagen rycker närmare och nu lanserar Hallandsposten, tillsammans med SVT och flera lokaltidningar, en valkompass. En satsning som ger alla väljare i södra Halland hjälp att hitta rätt i den politiska snårskogen inför höstens val.

Den 11 september är det dags för val i Sverige. Därför lanserar Hallandsposten, tillsammans med SVT och flera tidningar i landet, precis som vid förra valet en valkompass. Där kan du som väljare se vilket parti som matchar dina åsikter bäst – på lokal och regional nivå.

– Valkompassen är ett komplement till vår övriga politiska bevakning. I kompassen kan du enkelt i mobilen eller datorn kolla hur de nuvarande lokala partierna i fullmäktige ställer sig i de frågor som intresserar dig mest och jämföra med vad du själv tycker, säger Michael Ahlberg, tf chefredaktör och redaktionschef på Hallandsposten.

När Hallandspostens läsare tidigare i år svarade på en digital valenkät, där hundratals människor fick berätta vilka lokala frågor som de prioriterar högst inför valet, framkom det att sjukvård är valets viktigaste fråga. Därefter följde frågor om trygghet, skola, integration och äldreomsorg.

Många hallänningar ville även veta hur de lokala politikerna skött sig och vilka de nya kandidaterna är. HP kommer därför under sommaren och fram till höstens val att fokusera på de ämnen som intresserar läsarna och gå igenom hur politikerna har levt upp till sina löften från förra valet.

– En av våra viktigaste uppgifter är att göra det enklare för läsarna att ha koll på den lokala och regionala politiken. Självklart kommer vi också att granska och följa upp vad politikerna har gjort och inte gjort sedan förra valet, säger Michael Ahlberg, och fortsätter:

– I Halmstad har vi ju också situationen med en folkomröstning på valdagen kring vad som ska hända på Österskans. Ska det bli ett hotell med saluhall och restaurang enligt det liggande förslaget? Eller ska det bli som de tusentals Halmstadbor som är emot projektet vill?

Men det finns flera andra lokala frågor att ta ställning till – hur vill du som bor i Halmstad, Laholm eller Hylte att din kommun ska styras? Och av vilka politiker?

Gränsen för vilka som är med i valkompassen har precis som vid förra valet dragits vid de partier som redan sitter i kommunfullmäktige eller regionfullmäktige, vilket gör att en del nya partier eller mindre partier inte är med.

Efter sommaren kommer HP också att publicera en snabbguide där flera av de nya och mindre partierna i Halmstad, Laholm och Hylte redogör för hur de ställer sig i olika lokala frågor.

LÄS OCKSÅ: Hallandsposten lanserar valsajt inför det kommande valet

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!