Hallands studieförbund stryker timmar efter granskning - slarv ligger bakom

Efter interna granskningar kan svenska studieförbund tvingas betala tillbaka 35 miljoner kronor och över 600 000 timmar strykas. Fusk, bedrägerier och felaktigheter har fångats upp i granskningen. I Halland har man upptäckt en del felaktigheter och man tvingas stryka timmar, men man tror inte att man liksom i Stockholmsområdet har blivit blåsta på pengar av kriminella eller antidemokratiska organisationer.

ANNONS
|

– Jag tror att vi totalt kommer behöva stryka max en procent av timmarna i Halland. Det är främst på grund av den mänskliga faktorn och slarv, säger Björn Lind, länsbildningskonsultent på Hallands bildningsförbund.

Larmen om att kriminella och antidemokratiska rörelser utnyttjat studieförbunden har varit högljudda det senaste året. Inte minst sedan det uppmärksammade fallet i Järvaområdet i Stockholm.

Det blev startskottet för en stor granskning av samtliga studieförbund. Hela Sverige skulle finkammas. I Järva hade flera studieförbund utsatts för systematiskt bedrägeri och organiserad brottslighet. Fyra studieförbund tvingades betala tillbaka 5,3 miljoner kronor i statsbidrag, vilket Dagens Nyheter uppmärksammat i flera artiklar.

ANNONS

Inte bara negativa effekter

Ur den dramatiska och omskakande händelsen kom något positivt, menar Björn Lind, som har jobbat med frågorna i Halland under flera år. Ett nytt digitalt kontrollsystem skapades. Det har inte funnits tidigare.

– Studieförbunden, med ett nytt verktyg i det gemensamma rapporteringssystemet, kan nu korsköra olika uppgifter för att hitta konstigheter som tidigare inte synts. Just den tekniska utvecklingen är väldigt bra, säger han.

35 miljoner kronor kan betalas tillbaka

Resultatet av det nya verktyget är att man upptäckt fusk, bedrägerier och felaktigheter som gör att studieförbunden kan tvingas betala tillbaka 35 miljoner kronor. Det är åren 2017, 2018 och 2019 man har granskat och för vilka notan gäller. Under treårsperioden stryks på ett nationellt plan över 600 000 timmar som på ett eller annat sätt anses ogiltiga.

Troligvis mindre än en procent i Halland

De halländska förbunden har precis som alla andra genomgått granskningen. Förbunden kommer att behöva stryka en del timmar, men lokala röster upplever att procentandelen är glädjande låg.

– Statistiken är inte helt sammanställd än men det lutar åt att vi kommer att behöva stryka max en procent i Halland, vilket är lite. Men det är bra att det kommer fram. Det ska inte gå att fuska, säger Björn Lind.

Inga tecken på kriminellt utnyttjande

Värsta-scenariot, att kriminella och antidemokratiska rörelser har lurat till sig stora summor, tror Björn Lind inte finns i Halland.

ANNONS

– Här handlar det till absolut största del om slarv genom den mänskliga faktorn. Vi förlitar oss på ett system där man fysiskt behöver fylla i en närvarolista med exakt rätt datum och tider. Det ska inte ske några fel, men det gör det, och så länge vi har ett sådant system tror jag tyvärr att vi kommer ha en felmarginal.

Han har inte sett några indikationer på kriminellt utnyttjande.

– Vi har inte ett enda exempel på det. Under åren har vi däremot kunnat se att enskilda individer försökt att utnyttja systemet. Men det har inte varit inom kriminella kretsar, utan det har rört sig om personer som är aktiva inom en grupp och velat lura till sig mer pengar till just den gruppen. Men det har handlat om några tusenlappar, inte i närheten av de miljonbelopp som man såg i Järva.

ABF Halland tvingas stryka 128 timmar

ABF är Sveriges största studieförbund. Björn Johansson är chef för Hallandsavdelningen. Han berättar att de av sina 315 223 studietimmar tvingas stryka 128.

– Det är 0,04 procent. Det är en försvinnande liten del och det känns bra i sammanhanget, säger han.

Utbetalningar och slarv

I granskningen mättes tre parametrar. Det handlade dels om utbetalningar - om en grupp fått stora summor utbetalade, liksom i Järva. Den andra handlade om individnivå, om en person var uppskriven på särskilt många timmar. Den tredje parametern handlade om eventuella dubbelbokningar - om någon person skulle vara med i flera förbund och uppskriven på flera tider samtidigt.

ANNONS

ABF Halland fick bara träffar i den tredje kategorin.

– Det känns bra att det inte är någon av de andra kategorierna. Det kan dessutom finnas en felmarginal i siffrorna för just den här kategorin. Det finns exempel på att någon deltagare påbörjat en kurs hos ett studieförbund, men sedan hittat en roligare kurs hos en annan och bytt. Då ser det i systemet ut som att den här personen är på två ställen samtidigt, vilket ger ett utslag, säger han.

Bättre att inte vara en storstad

Han ser heller inga indikationer på att det skulle vara några kriminella eller antidemokratiska organisationer som utnyttjat deras system. Björn Johansson tror att en av anledningarna till ABF Hallands låga procent i sammanhanget har att göra med en ambition om att vara nära deltagarna.

– Vi har anställda och hyr stora lokaler vilket självklart kostar mer pengar. Men det är värt det för att kunna säkra kvalitén.

Även om Halland inte verkar ha den problematiken som orsakade hela granskningen, med kriminalitet och utnyttjande, välkomnar han granskningen.

– Det är jättebra att den gjordes. Fuskar en så drabbar det alla, och det kan vara förödande för folkbildningen som annars gör så mycket bra. Nu får vi städa upp och gå vidare, säger han.

ANNONS

Lista: 2021 finns tio statsbidragsberättigade studieförbund

1. ABF – Arbetarnas bildningsförbund

2. Folkuniversitetet

3. Ibn Rushd Studieförbund

4. Kulturens Bildningsverksamhet

5. Medborgarskolan

6. Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet

7. Sensus studieförbund

8. Studieförbundet Bilda

9. Studieförbundet Vuxenskolan

10. Studiefrämjandet

Källa: Folkbildningsrådet

Fakta: Studieförbund i siffror

I Sverige finns tio statsbidragsberättigade studieförbund som över hela landet arrangerar:

cirka 266 600 studiecirklar med totalt nära 1,7 miljoner deltagare, varav 624 111 unika personer

cirka 375 200 kulturprogram med nära 20 miljoner besökare/deltagare

cirka 64 000 arrangemang i annan folkbildningsverksamhet med 804 100 deltagare, varav 434 154 unika personer.

Studieförbunden tog emot 1 931 511 000 kronor i statsbidrag år 2019.

Källa: Folkbildningsrådet

ANNONS