Hallands smittskyddsläkare lyfte provtagningsproblem med ministrarna

Hallands problem med köer till coronaprovtagningen och allt längre väntan på provsvar har nu nått högsta nivå. På onsdagen fick smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo möjlighet att samtala direkt med både statsministern och socialministern.

ANNONS
|

Mötet skedde digitalt på initiativ av ministrarna själva och i samtalet deltog även smittskyddsläkarna i Stockholm och Kronoberg.

– Jag vet inte varför just vi blev tillfrågade, men det kändes som ett angeläget möte. Vi smittskyddsläkare kunde tillsammans förmedla hur komplex vardagen är i både små och stora regioner och vilka utmaningar vi ser, säger Maria Ryberg Mo.

En kvarts miljon tester i veckan

Samtalet var just avsett att handla om provtagning och smittspårning och statsminister Stefan Löfven inledde med att konstatera att det nu utförs en kvarts miljon coronatester i landet per vecka och att regeringen är beredd att bistå med så mycket resurser som behövs för att det ska fungera.

ANNONS

Socialminister Lena Hallengren berättade i sin tur att hon funderat över varför det testas olika mycket i olika regioner och undrade om smittskyddsläkarna såg någon förklaring.

Maria Ryberg Mo beskrev hur provtagningen och smittspårningsarbetet är uppbyggt i Halland och att man nu fått problem med det externa företag som har hand om all självprovtagning och analys av provsvar. Att hallänningarna kan få vänta flera dagar på att få en tid för provtagning och sedan ytterligare tre-fyra dagar på sitt provsvar.

Risk att färre provtar sig

– Vi har jobbat hårt för att nå ut med budskapet att man ska testa sig när man har symptom. När det nu inte fungerar ser jag risk för en förtroendekris och att färre väljer att provta sig, förklarade hon och påpekade att fördröjningen av provsvar också försvårar smittspårningen.

– Innan man får sitt provsvar kan det nu ha gått en vecka och man kanske känner sig frisk igen och går tillbaka till jobbet.

Ministrarna lyssnade och sa sig vara tacksamma för inspel om hur regionerna kan stöttas i provtagningsarbetet.

Få stöd från nationell nivå

– Jag hoppas de tar med sig hur viktigt det är att provtagningen fungerar. Jag tänker att man på nationell nivå skulle kunna ha en mer samlad bild av hur kapaciteten ser ut hos olika laboratorier att regioner kan få stöd om det uppstår problem, summerade Maria Ryberg Mo efter mötet.

ANNONS
ANNONS