Halland måste skala upp och vaccinera fortare, menar regionrådet Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), medan regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) anser att alla gör så gott de kan och att Hallands långsamma takt kan visa sig vara den bästa.
Halland måste skala upp och vaccinera fortare, menar regionrådet Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), medan regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) anser att alla gör så gott de kan och att Hallands långsamma takt kan visa sig vara den bästa. Bild: Roger Larsson och Johan Nilsson/TT

Hallands låga vaccinationstakt har blivit en politisk tvistefråga

Halland fortsätter vaccinera i en lägre takt än nästan alla andra regioner i landet. Av 9 575 levererade doser hade knappt en tredjedel använts vid förra veckans slut. Vaccinationstakten har nu också lett till en hetsig politisk diskussion.

ANNONS
|

– Det här är i högsta grad en politisk fråga och vi måste nu vaccinera så många som möjligt och så fort som möjligt. Det handlar både om att rädda liv och om att kunna komma tillbaka till någon form av normaltillstånd, säger regionrådet Lise-Lotte Bensköld Olsson (S).

Som HP tidigare beskrivit har Halland utmärkt sig genom att ha den långsammaste vaccinationsstarten i landet. Den 8 januari hade bara 372 hallänningar vaccinerats, vilket då kunde jämföras med 4 200 östgötar.

Läs även: Halland vaccinerar minst i landet – men ska nu gasa på

Förra veckan fick ytterligare 2 552 hallänningar sin första spruta, men vaccinleveranserna till Halland var då uppe i 9 555 doser. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik är det bara Värmland som använt en lägre andel av sina tillgängliga vaccindoser.

ANNONS

Läs mer: Region Halland försvarar sin långsamma vaccinationstakt

När regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) i en HP-artikel sa att vaccinationstakten inte är en politisk fråga tände ledande socialdemokrater i både regionen och de halländska kommunerna till.

I ett debattinlägg i Hallandsposten skriver de ”Hur vaccineringen görs är inte en politisk fråga, men att den görs är definitivt en politisk fråga”. Man konstaterar vidare att ”det är Region Hallands ansvar att skyndsamt genomföra vaccineringen”.

Skrämmer upp patienter

Företrädare för de styrande allianspartierna svarar i ett annat inlägg att de socialdemokratiska politikerna haft flera möjligheter att ha synpunkter på den halländska vaccinationsplanen, men att man i dessa sammanhang inte sagt ett ord. Man ifrågasätter därför syftet med debattinlägget; ”Är det för att skrämma upp patienter? Är det för att knäcka redan hårt arbetande personal?”

– På nationell nivå har det länge varit ett hätskt klimat där man letat syndabockar, men så har vi inte haft det i Halland innan, säger Mikaela Waltersson (M) till HP.

Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) betonar nu att man inte riktar sin kritik mot regionens och kommunens medarbetare.

– Det vi reagerat på är beskrivningen av att detta inte är en politisk fråga. Jag vill också vara tydlig med att det inte funnits många tillfällen för oss politiker att ha synpunkter på upplägget. Vi hade årets första arbetsutskottsmöte igår (läs tisdag) och då ställde vi en del frågor. Om det är något särskilt som krävs för att man ska kunna skala upp vaccinationen så måste vi få besked om det, säger hon.

ANNONS

Måste ställa rimliga krav

Mikaela Waltersson (M) håller med om att det finns ett politiskt ansvar, men säger att hon har full tilltro till att organisationen och professionen hanterar frågan på bästa sätt.

– Vi får inte glömma att vi befinner oss i ett krisläge och har en väldigt ansträngd organisation. Det innebär att även politiken måste anpassa sig och ställa rimliga krav på organisationen. Därtill har det varit olika direktiv från Folkhälsomyndigheten. Först skulle vi spara doser till andra vaccinationstillfället och sedan skulle vi inte spara. Och nu kommer vi plötsligt inte att få lika många vaccindoser som det varit sagt.

Men tycker du att Halland håller en tillräckligt hög vaccinationstakt?

– Min uppfattning är att alla gör så gott de kan och att Hallands takt kan komma att visa sig vara rätt. Det vore ju fruktansvärt om vi skulle sakna vaccin när det är dags att ge den andra dosen, säger Mikaela Waltersson.

Läs debattinlägget från Socialdemokraterna

Läs debattsvaret från Alliansen

Fakta: Antal levererade doser till Halland

Vecka 52: 400

Vecka 53: 2 925

Vecka 1: 2 925

Vecka 2: 3 325

Vecka 3: 2 925 (beräknat antal)

Vecka 4:2 550 (beräknat antal)

Från vecka 3 och en tid framöver kommer Sverige att få färre leveranser av Pfizers vaccin mot covid-19 än planerat.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS