Halland har haft en långsam vaccinationsstart men ökar nu takten rejält. Redan i slutet av nästa vecka ska alla på särskilda boenden ha fått sin första dos.
Halland har haft en långsam vaccinationsstart men ökar nu takten rejält. Redan i slutet av nästa vecka ska alla på särskilda boenden ha fått sin första dos. Bild: Mikael Fritzon/TT

Halland vaccinerar minst i landet – men ska nu gasa på

Halland pekas ut som den region som haft den långsammaste starten när det gäller att vaccinera mot covid-19. I fredags hade bara 372 hallänningar fått sin första dos, vilket kan jämföras med 4 200 östgötar. Enligt Region Halland handlar det om ett medvetet val, men takten ska nu ökas rejält.

ANNONS
|

– Vi har aldrig haft som mål att vaccinera så många som möjligt så här i början, utan har velat börja i liten skala. Det är en stor apparat som behöver komma på plats och vi har nu kunnat justera rutinerna och utbilda de som ska vaccinera, säger kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier.

Vaccinationen mot covid-19 pågår nu i hela världen och exempelvis Israel uppges redan ha vaccinerat en miljon invånare. Enligt Folkhälsomyndigheten hade cirka 80 000 svenskar fått sin första dos vaccin fram till den 10 januari, men variationen mellan olika regioner är stor.

Halland vaccinerat minst i landet

En kartläggning som tidningen Aftonbladet gjorde på måndagen visar att Halland vaccinerat minst i landet, 372 personer, medan exempelvis Östergötland och Sörmland hunnit med runt 4 000 vaccinationer var.

ANNONS

– Vi valde att börja vaccinera på särskilda boenden i Halmstad och fortsatte därefter med Laholm och Hylte. Från och med den här veckan ökar vi takten ordentligt och vaccinerar i samtliga kommuner, säger Johanna Wiechel-Steier.

Enligt plan ska drygt 2 000 personer hinna vaccineras på särskilda boenden i denna vecka. På torsdag inleds parallellt också vaccineringen av personer med hemtjänst eller hemsjukvård och personal inom kommunal vård och omsorg. Även viss personal inom Region Hallands hälso- och sjukvård kommer att erbjudas vaccination.

Särskilda boenden klara inom två veckor

– Redan i slutet av nästa vecka räknar vi med att ha vaccinerat alla på särskilda boenden som önskar det och kommer att börja ge den andra dosen till de som fick sin första dos vecka 52, berättar Johanna Wiechel-Steier.

Region Halland har blivit lovat cirka 3 000 doser i veckan av Pfizers vaccin. I takt med att vaccin från fler tillverkare blir tillgängligt väntas leveranserna öka till runt 28 000 doser i veckan.

Läs mer: Ny leverans av covidvaccin är på gång till Halland

– Det ser ut som att tillgången på vaccin kommer att vara god och vi behöver inte spara på det för att vara säkra på att kunna ge den andra dosen inom tre veckor, säger Johanna Wiechel-Steier.

ANNONS

Läs även: Region Halland slutar spara dubbla vaccindoser

ANNONS