Halland tänker göra en fiberspurt

Att Halland bara kan erbjuda snabbt bredband till 64 procent av invånarna kan tyckas märkligt när det grävs för fiber som aldrig förr. – Det är vårt dåliga utgångsläge som fortfarande märks av. Detta och nästa år kommer vi däremot att se tydliga resultat, menar Dag Hultefors (M), ordförande i regionstyrelsens tillväxtutskott.

ANNONS
|

I Post- och telestyrelsens nya bredbandskartläggning placerar sig Hallands län på en föga hedrande 13:e plats när det gäller att erbjuda bredband med minst 100 Mbit/sekund. Enligt regeringens bredbandsmål ska 95 procent av alla hushåll ha tillgång till detta senast 2020.

–Vårt mål är att erbjuda fiber till 100 procent, inklusive fritidsfastigheter, men för bara några år sedan var vi nästan i sämst i Sverige och det tar tid att komma i kapp, säger Hultefors.

Förra våren inledde Region Halland ett uppmärksammat samarbete med företaget IP Only, som därefter har erbjudit fiber till 15 000 hushåll runt om i Halland.

ANNONS

–När Post- och telestyrelsen genomförde sin mätning i oktober så hade dessa inte hunnit bli uppkopplade. Vårt samarbete har också haft det goda med sig att konkurrenterna vaknat till och blivit mer aktiva, säger Dag Hultefors men pekar samtidigt på flera utmaningar för att nå regeringens bredbandsmål:

– Rent praktiskt är det svårt att hitta tillräckligt med folk som kan gräva, men den största utmaningen är att få upp viljan för att ansluta sig. Det handlar inte i första hand om att kunna se filmer eller spela spel, utan om att kunna ta del av viktiga samhällstjänster. Snart kommer fiber att vara lika viktigt som vatten och avlopp, menar han.

ANNONS