Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vi kände att vi var tvungna att agera. Nu måste vi se till att de doser vi fått, också når dem som de är avsedda för, det vill säga hallänningarna”, säger Mikaela Waltersson, regionstyrelsens ordförande om beslutet att stänga den digitala tidbokningen för icke-hallänningar. Bild: Johan Nilsson/TT och Roger Larsson
”Vi kände att vi var tvungna att agera. Nu måste vi se till att de doser vi fått, också når dem som de är avsedda för, det vill säga hallänningarna”, säger Mikaela Waltersson, regionstyrelsens ordförande om beslutet att stänga den digitala tidbokningen för icke-hallänningar. Bild: Johan Nilsson/TT och Roger Larsson

Halland stänger bokningen för icke-hallänningar

Region Halland sticker nu ut hakan och stänger den digitala vaccinbokningen för icke-hallänningar.
– Det här är ett politiskt beslut och alla partier var helt eniga. Oavsett hur vi gör nu så blir det fel, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Beslutet fattades på fredagsförmiddagen av Region Hallands hälso- och sjukvårdsutskott och innebär att det omedelbart införs en teknisk spärr som gör att personer som inte är folkbokförda i Halland inte heller kan boka vaccintider här.

Detta efter en explosionsartad ökning av bokningar, som gjorts av utomläningar. Tidigare i veckan uppgavs var fjärde vaccintid vara bokad av en icke-hallänning och i Kungsbacka var andelen uppe i 50 procent. Majoriteten av tiderna bokas av Västra Götalänningar.

Måste ha doser till hallänningarna

På fredagen kom också besked om att Halland kommer att få 10 000 färre vaccindoser från Pfizer än beräknat under maj månad, vilket innebär att de bokningsbara tiderna måste minskas med 25 procent.

– Vi kände att vi var tvungna att agera. Nu måste vi se till att de doser vi fått också når dem som de är avsedda för, det vill säga hallänningarna. Vi behöver också ha en rimlig chans att planera vår kapacitet utifrån vårt invånarantal, säger Mikaela Waltersson.

VGR visar förståelse för beslutet

Region Halland ska ha informerat både Västra Götalandsregionen (VGR) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) inför sitt beslut och enligt Mikaela Waltersson möttes man av viss förståelse.

– Vi började med att ställa frågan om Västra Götalandsregionen kunde styra om en del av sina doser till oss, men eftersom man där fortfarande vaccinerar 70-plussare så kände de inte att de kunde ta doser från dem. VGR visade förståelse för vårt beslut och även SKR förstår att det blivit en politisk fråga.

Lyfts på nationell nivå

Som Hallandsposten berättat så för SKR nu en dialog med Folkhälsomyndigheten kring de problem som uppstår när vaccindoserna fördelas utifrån invånarantal, men hälso- och sjukvårdslagen säger att man kan vaccinera sig var man vill i landet.

– Det här kommer bara att eskalera och jag hoppas att Folkhälsomyndigheten kommer att öppna upp för en lösning. Vi anser inte att vi bryter mot hälso- och sjukvårdslagen i och med att man fortfarande kan ringa och boka tid i Halland. Det är den digitala bokningen som stängs för utomläningar, säger Mikaela Waltersson.

Hur länge icke-hallänningar ska hållas utanför den digitala bokningen återstår att se.

– Vi har inte satt någon bortre tidsgräns, men har utskottsmöten varje vecka och kommer att följa utvecklingen.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!