Halland skärper rekommendationen om munskydd

Region Halland rekommenderar nu att munskydd ska användas i situationer där nära kontakt med andra personer inomhus inte kan undvikas. Den nya rekommendationen gäller från och med i dag och tre veckor framåt.

ANNONS
|

Med anledning av ökande spridning av covid-19 i Halland införs nu rekommendationer om att personer födda 2004 och tidigare bör använda engångsmunskydd i situationer där nära kontakt med andra inte kan undvikas. Det gäller bland annat på arbetsplatser där distansarbete inte är möjligt och i kollektivtrafiken oavsett tid.

– Det är som en slags extra åtgärd när vi nu ser att smittan åter börjar ta fart, vi ser också att arbetsplatser anges som den miljö många sannolikt blivit smittad i, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

Den nya rekommendationen om munskydd gäller dock inte inom förskola eller grund- och gymnasieskolornas klassrum.

ANNONS

– Rekommendationen syftar till att minska smittspridningen mellan vuxna i samhället, inte minst på arbetsplatser där vissa inte har möjlighet att arbeta på distans. Skolornas utbildningsmoment omfattas inte, men i övrigt betraktas skolorna som arbetsplatser på samma sätt som andra. Dock ser vi inte specifikt att det bör vara svårt för de vuxna på skolan att hålla avståndet gentemot varandra, men är det så av någon anledning gäller rekommendationen även där, säger Maria Ryberg Mo.

Engångsskydd som gäller

Smittskyddsläkaren poängterar att det bästa sättet att skydda sig mot smitta är att alltid hålla avstånd och att det endast är i ett fåtal situationer som munskydd är ett ytterligare skydd.

– Vi vet att man nationellt kommer komma med ännu starkare regler om vissa inomhusmiljöer men de är ännu inte på plats. I detta skede ser vi att detta är vad vi kan göra utöver det vi redan gör. Rekommendationerna som funnits sedan tidigare är det viktiga, man ska inte vistas i miljöer där man kan inte hålla avstånd men det finns yrkesgrupper som inte har den möjligheten, säger Maria Ryberg Mo.

Regionen rekommenderar att engångsmunskydd som är godkända för sjukvård ska användas. Då är det främst omgivningen som skyddas och inte personen som bär munskyddet. Sedan tidigare har det införts rekommendationer om att alltid använda munskydd i vårdlokaler.

ANNONS

Vad gäller i matbutiker, bör kunder använda munskydd?

– Egentligen är det inte där vi ser smittspridning. Man bör kunna anpassa sina handlingstider för att inte vara där när det är mycket folk och man bör kunna hålla avstånd i en butik. I första hand tycker vi att man ska undvika trängsel.

Maria Ryberg Mo berättar att smittläget är oroande. De senaste dagarna har fler hallänningar behövt sjukhusvård för covid-19 och antalet smittade är fortfarande högt.

– Det är smittspridningen som är mest oroande, sedan årsskiftet har vi haft en sjunkande trend som sen planade den ut på en platå som var väldigt hög. Så det behövs inte så mycket försämring för att vi ska landa på riktigt höga nivåer igen, vilket är riktig oroväckande eftersom det kommer det spilla över på vården.

De nationella råden:

Stanna hemma när du är sjuk, även vid mycket lindriga symtom, Testa dig vid symtom på covid-19. Testa dig också om du delar hushåll med någon med påvisad covid-19, även om du själv inte har symtom.

Begränsa nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din mindre krets, bör ni undvika att vara nära varandra. Umgås helst utomhus, men tänk på att hålla avstånd även där.

Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. Anpassa också dina arbetstider så att du kan undvika trängsel i kollektivtrafiken. På arbetsplatser där distansarbete inte är möjligt; undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum.

Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla utan medföljande sällskap.

Res på ett sätt som minimerar risken för smitta. Använd i första hand färdsätt som inte innebär kontakt med andra människor, såsom att gå, cykla eller åka bil. Undvik nya kontakter både under resan och på resmålet och säkerställ att du kan isolera dig på resmålet eller ta dig hem på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt om du blir sjuk.

Källa: Region Halland

ANNONS