Maria Löfgren, smittskyddsläkare.
Maria Löfgren, smittskyddsläkare.

Halland ser ut att ha nått en ”platå”

Spridningen av coronaviruset i Halland ser nu ut att ha nått en platå. Men smittskyddsläkaren Maria Löfgren tycker att det är för tidigt att slappna av.

ANNONS
LocationHalland||

Den dagliga rapporten från Region Halland om smittspridningen i länet innehöll i dag en ny ingrediens: en analys från Folkhälsomyndigheten. Denna analys visar att smittspridningen i Halland tycks ha nått en toppnivå i början av maj.

– Analysen utgår ifrån antalet konstaterade fall och den siffran är naturligtvis beroende av hur vi provtar. Men analysen stämmer också överens med den utveckling vi sett sedan flera veckor tillbaka när det gäller antalet personer som sjukhusvårdas eller intensivvårdas, och det antalet har legat stilla, konstaterar Maria Löfgren, smittskyddsläkare på Region Halland.

Inte läge att slappna av

Slutsatsen är att smittspridningen inte längre ökar utan att tillströmningen av antalet nya fall är stabil. Den trenden stämmer också överens med hur det ser ut i den angränsande Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Men att smittspridningen nu har nått en stabil fas innebär inte på något sätt att man kan slappna av, menar Maria Löfgren.

– Nej, absolut inte. Det vi gör nu har effekter framåt och det är väldigt viktigt att vi fortsätter att hålla i och följa de rekommendationer som finns, säger hon.

Förhoppningen är att Halland nu slipper den explosion av ökade fall som hela tiden befarats.

– Vår förhoppning är att den branta stigningen uteblir och att vi så småningom även kommer att kunna se en minskning av antalet fall, säger Maria Löfgren.

En del variationer kan förväntas med tanke på provtagningen.

– Eftersom vi provtar allt fler, till exempel vårdpersonal med mildare symptom, så kommer antalet bekräftade fall förmodligen att öka, säger Maria Löfgren.

Ett nytt dödsfall

Enligt onsdagens siffror från Region Halland har 13 nya fall av covid-19 rapporterats och totalt har nu 504 hallänningar testat positivt för coronaviruset. Ett nytt dödsfall har tillkommit, det innebär att 43 personer i Halland har avlidit efter att ha insjuknat i covid-19.

På onsdagen vårdades 30 personer på sjukhus i Halland, varav fyra på intensivvårdsavdelningen.

ANNONS