Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Halland saknar labbpersonal som kan hantera covid-prover

De allra flesta av landets regioner har brist på biomedicinska analytiker, de som har i uppgift att analysera bland annat covid-tester. Halland är inget undantag men verksamhetschef Arne Kötz menar att materialbristen är ett större problem än personalbristen.

Varje vecka testas tusentals hallänningar för covid-19, som mest genomfördes drygt 10 200 tester under vecka 51. Innan patienten kan få ett svar analyseras testet av labbpersonal, främst är det de biomedicinska analytikerna på klinisk mikrobiologi som gör jobbet.

Sveriges Radio har rapporterat att 19 av 21 regioner i landet saknar tillräckligt med biomedicinska analytiker vilket har inneburit en flaskhals när många testar sig för covid-19. Även om det saknas labbpersonal i Halland menar Arne Kötz, verksamhetschef för klinisk mikrobiologi inom Region Halland, att mer personal inte hade inneburit en större testkapacitet. Däremot har bristen på utbildad personal inneburit mer övertid för de anställda i labben.

– Egentligen är det ett materialproblem. Även om vi hade haft fler händer hade vi inte kunnat göra mer. Men med mer personal hade de inte behövt jobba lika mycket övertid, säger han.

Personalbrist sedan tidigare

Bristen på biomedicinska analytiker är dock inte ny sedan coronapandemin utan var ett faktum redan tidigare. Sedan pandemins start har Region Halland anställt mer labbpersonal och söker ytterligare några, men det saknas tillräckligt många utbildade biomedicinska analytiker och i stället anställs exempelvis biologer.

– Dels utbildas det för få i landet och jag tror att det bara är hälften av alla som påbörjar utbildningen som avslutar den. Det är ett av de yrken som ger sämst lön i förhållande till hur länge man utbildar sig, det tror jag bidrar till det hela, säger Katarina Junevik som är verksamhetschef för klinisk kemi inom Region Halland och lektor på institutionen för biomedicin vid Göteborgs universitet.

Enligt Katarina Junevik är det svårt att rekrytera biomedicinska analytiker då få söker de utannonserade tjänsterna och flera av de som söker är obehöriga. Inom den närmsta tiden väntar en del pensionsavgångar och fler behöver anställas. Trots det upplever hon att det inte är lika tungt i Halland som i andra regioner med större sjukhus.

– Vi har inte samma omsättning på personal som på större ställen men det är inte bekymmersfritt, säger hon.

LÄS MER: Regionens kapacitet för självprovtagning utökas

LÄS MER: Sjukhuset går upp i stabsläge – dramatisk ökning av covidsjuka

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här