Markus Lingman är strateg och överläkare på Hallands sjukhus.
Markus Lingman, processledare för hjärtsjukvården i Halland, konstaterar att Halland är bra på att upptäcka förmaksflimmer, även om det inte finns någon fastställd strategi för screening. Bild: Ciprian Gorga

Halland näst bäst i klassen på att upptäcka förmaksflimmer

Tusen hallänningar kan leva med förmaksflimmer utan att veta om det. Riksförbundet HjärtLung ifrågasätter att inte fler regioner upprättat screening för att upptäcka sjukdomen. Men oavsett om det screenas eller inte är Halland bra på att upptäcka förmaksflimmer konstaterar hjärtläkaren Markus Lingman.

ANNONS
|

Förmaksflimmer, det vill säga att hjärtat slår oregelbundet, är en relativt vanlig hjärtsjukdom bland äldre personer. Omkring 330 000 svenskar har diagnostiserats med förmaksflimmer, men Riksförbundet HjärtLung uppskattar att ytterligare 100 000 personer lever med sjukdomen utan att veta om det.

Vissa känner själva att hjärtat slår oregelbundet medan andra inte märker av det. Därför upptäcks sjukdomen ibland av en slump när en patient undersöks för något annat. Även om förmaksflimmer inte alltid för några besvär med sig är det viktigt att upptäcka då det kan innebära en ökad risk för framförallt stroke.

Halland screenar – utan att kalla det screening

HjärtLung uppmanar regionerna att aktivt genomföra opportunistisk screening, det vill säga mäta pulsen vid alla vårdbesök för patienter över 65 år, för att upptäcka fler fall. Någon sådan fastställd strategi finns inte i Halland idag. Trots det är man den näst bästa regionen på att upptäcka förmaksflimmer enligt en rapport från HjärtLung.

ANNONS

Läkaren Markus Lingman som är processledare för hjärtsjukvården i Halland förklarar det med att kontroll av hjärtrytmen redan ingår i många undersökningar.

– Att kontrollera pulsen eller ta EKG är en så naturlig del i undersökningarna, på så sätt kan man säga att vi screenar även om vi inte använder det ordet. Läkarna är väldigt väl medvetna om detta och det är något som ingår i den normala undersökningsmetodiken, säger han.

LÄS MER: Allt fler drabbas av flimrande hjärta

Tusen oupptäckta fall

Enligt beräkningar från Riksförbundet HjärtLung finns det ungefär 15 000 fall av hjärtflimmer i Halland, varav närmare 14 000 är diagnostiserade enligt de mest aktuella siffrorna. Det innebär att det finns oupptäckta fall i Halland, men procentuellt ett mindre antal jämfört med många andra regioner.

– Det totala antalet människor i samhället som har förmaksflimmer som de räknat fram, både upptäckta och oupptäckta, är väldigt lik vår siffra av upptäckta fall. Därför ser det inte ut som att det skulle gå runt jättemånga med oupptäckt förmaksflimmer i Halland, inte så många som rapporten indikerar, säger Markus Lingman och fortsätter:

– Visst finns det säkert personer i Halland med oupptäckt förmaksflimmer och det är viktigt att de tar kontakt med vården om man har kommit upp i åldern och känner att pulsen är oregelbunden. Det är dock långt ifrån alltid som oregelbunden puls beror på förmaksflimmer.

ANNONS

LÄS MER:Mindre alkohol gav mindre flimmer

Förmaksflimmer:

Hos personer med förmaksflimmer slår hjärtat oregelbundet och ofta för fort. Vissa har ihållande förmaksflimmer medan det kommer och går för andra.

Förmaksflimmer är i sig inte livshotande men innebär en ökad risk för blodpropp och stroke och kräver därför ofta proppförebyggande behandling.

Förmaksflimmer är vanligt bland personer över 65 år. Känner du att hjärtat slår hårt och fort eller att pulsen är oregelbunden kan du bli undersökt på en vårdcentral.

Källa: Vårdguiden 1177

ANNONS