Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från och med 1 juni tas den halländska rekommendationen om att alltid använda munskydd i kollektivtrafiken och i inomhusmiljöer där det är svårt att undvika trängsel bort. Bild: Isabell Höjman/Jari Välitalo
Från och med 1 juni tas den halländska rekommendationen om att alltid använda munskydd i kollektivtrafiken och i inomhusmiljöer där det är svårt att undvika trängsel bort. Bild: Isabell Höjman/Jari Välitalo

Halland lättar på munskyddsråd

Den 1 juni lättar Sverige på flera av de restriktioner som gällt för att minska spridningen av covid-19. Nu tar även Smittskydd Halland bort sin lokala rekommendation kring användning av munskydd.

Det halländska rådet har varit en förstärkning av Folkhälsomyndighetens nationella rekommendation om att använda munskydd i kollektivtrafiken under rusningstider.

Sedan slutet av februari har hallänningarna råtts att alltid använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tidpunkt, och att även bära det i inomhusmiljöer där det inte går att undvika trängsel.

För någon månad sedan konstaterade Hallandstrafiken att det var få resenärer följde rekommendation, bara cirka fem procent på bussarna och cirka 30 procent på tågen. Nu meddelar i alla fall Region Halland att rekommendationen upphör på tisdag, den 1 juni.

Läs mer: Hallänningar är dåliga på att följa rekommendation om munskydd

Ett steg mot normal tillvaro

– Vi har nu en annan situation i Halland än i början av året. Smittspridningen i samhället har tydligt vänt nedåt, färre personer behöver vårdas på sjukhus och samtidigt blir allt fler vaccinerade. Då är det viktigt att ta försiktiga steg mot en mer normal tillvaro med färre restriktioner, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

Samtidigt påminner regionen om vikten av att fortsätta följa övriga rekommendationer, som att hålla avstånd och stanna hemma vid minsta symptom på sjukdom, så att smittan i samhället inte tar fart igen.

Lättnaderna i Halland innebär ingen förändring när det gäller användning av munskydd för personal eller besökare i vården. Den nationella rekommendationen om att använda munskydd i kollektivtrafiken under rusningstrafik gäller också fortfarande.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!