Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Halland kan få vara Halland

När indelningskommittén på onsdagen presenterade sitt reviderade förslag om nya regioner stod inte längre Halland med Värmland och Västra Götaland.

– Det är en liten ljusning. Exakt vad de har tänkt för Halland vet man inte förrän i juni när de lämnar det skriftliga betänkandet till regeringen, säger Stefan Bengtsson (C), förste vice ordförande i regionstyrelsen. 

Representanter från hela Sverige väntade med spänning på vad indelningskommittén skulle presentera under onsdagen. Bara tre av de sex nya storregionerna planeras att vara igång redan 2019, Norrland (Västerbottens, Norrbottens, Västernorrlands och Jämtlands län), Svealand (Örebro, Västmanland, Gävleborg, Uppsala och Sörmlands län) och Västra Götaland (Västra Götalands och Värmlands län). Övriga planeras först till år 2023.

Läs mer: Storregioner redan år 2019

I det första förslaget tillhörde Halland den nya regionen med Västra Götaland och Värmland, och kommittén sade vid en presskonferens att länen hade starka kopplingar till varandra. Sedan dess har kommittén haft möte med representanter från alla regioner och har sedan lagt ett delvis nytt förslag.

Man menade dock att kopplingarna inte gällde alla delar av Halland mot hela Värmland. I rapporten under gårdagen stod alltså inte Halland med alls. 

– De talade generellt väldigt lite om Halland.

– De sa att de utgår ifrån den indelningen som gjordes i mars, så då får man anta att de har andra planer för Halland. Jag ser det inte som rimligt att Halland skulle komma med i den regionen 2023, när nästa omgång startas, säger Bengtsson.

Resten av regionerna väntas vara klara till 2023, men detta har inte Indelningskommittén hunnit titta på. Det finns en del problem kvar att lösa först. 

Han ser i stället möjligheten att Halland får lov att vara kvar som en egen region. Till dess att något beslut ska tas fortsätter man kampanjen att Halland ska få vara kvar som en egen region.

– Vi kan konstatera att vi inte är med 2019. Det är en liten seger för oss som kämpar, säger Stefan Bengtsson.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här