Halland inför hepatit B-vaccin till småbarn

Halland har hittills, som en av få regioner, inte vaccinerat alla barn mot hepatit B. Men nu har det införts.

ANNONS
|

I flera år har diskussioner förts om att inkludera hepatit B i det allmänna nationella vaccinationsprogrammet för barn. Men ett beslut har dröjt och därför har 15 landsting eller regioner på egen hand bestämt sig för att införa hepatit B i en kombinationsspruta.

Region Halland har dock valt att avvakta regeringens beslut, som skulle ha kommit i höstas. Men politikerna kom i stället fram till att de vill ha ett bättre underlag.

Detta har i praktiken tvingat Region Halland att gå samma väg som övriga landsting som infört vaccinet. Eftersom alla trodde att ett beslut skulle komma har branschen redan ställt om sin produktion. Därför går det inte längre att få tag på det tidigare grundvaccinet.

ANNONS

–Vi är egentligen lite allergiska mot att inte följa den nationella rekommendationen men nu har det gått så långt, säger Mats Eriksson (M), ordförande i regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott.

Hepatit B ingår numera i det vaccin som barn får vid tre, sex och tolv månaders ålder.

–De barn som har fått det gamla grundvaccinet i en eller två doser får ett erbjudande om att komplettera, säger smittskyddsläkare Mats Erntell och påpekar samtidigt att det i dag inte finns någon spridning av viruset i landet.

Sedan flera år har ungefär vart femte halländskt barn fått vaccinet för att de har föräldrar med utländskt ursprung och därmed betraktas som en riskgrupp. Att ytterligare 3 000 barn ska vaccineras per år ger en ökad årlig kostnad på drygt en miljon kronor.

FAKTA

  1. Hepatit B är en virusinfektion som sprids sexuellt eller via blod.
  2. Viruset orsakar inflammation i levern och kan ge influensaliknande symptom, kräkningar och gulaktig hy och ögonvitor.
  3. Sedan 1992 rekommenderar WHO samtliga länder att vaccinera alla sina barn mot hepatit B.
  4. Över 177 länder följer rekommendationen i dagsläget. Dock inte Sverige.
ANNONS