Halland i särklass mest coronadrabbat i landet

Halland intar återigen en klar och dyster förstaplats när det gäller antal coronasmittade i förhållande till folkmängd. Men varför fortsätter Halland att sticka ut, vecka efter vecka? Och vad behöver göras för att bryta den negativa trenden? Smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo ger besked.

ANNONS
|

Folkhälsomyndighetens statistik över andel smittade i landets olika regioner fortsätter att vara tung läsning för hallänningarna. Med 529 nya fall per 100 000 invånare toppar nu Halland listan över mest drabbade län och dessutom med stor marginal (se faktaruta).

På kommunnivå är det fortfarande Hylte som har flest andel smittade, 107 fall per 10 000 invånare, vilket innebar att man vecka 11 var den fjärde mest drabbade kommunen i landet (se faktaruta). Halmstad har däremot dalat på listan och hade ”bara” 42 fall per 10 000 invånare.

Brittiska mutationen tagit över

Men vad är det då som gör att Halland parkerat sig i toppen av smittligan ända sedan årsskiftet? Gör vi något annorlunda och fel jämfört med andra regioner?

ANNONS

– Det finns inte en enkel, enskild förklaring, utan det handlar om en kombination av faktorer, svarar Maria Ryberg Mo.

Som en viktig faktor lyfter hon att den brittiska mutationen av coronaviruset tagit över i Halland och vecka 10 stod för tre av fyra nya fall (73 procent). Det kan jämföras med regioner som Kronoberg, Norrbotten och Värmland, där den brittiska varianten står för cirka hälften av fallen.

– Den brittiska varianten är både mer smittsam och har ett lite snabbare förlopp. När den kom till Halland så hade vi redan en hög smittnivå, så det behövdes inte mycket för att vi skulle hamna på en väldigt, väldigt hög nivå. Och när många är smittade så kan de i sin tur smitta fler, som sedan smittar ännu fler.

Alla kan bidra till en minskning

Men den stora smittspridningen är förstås inte ett självspelande piano.

– Grunden för smittöverföring är att man har nära kontakt och det är nog så att hallänningarna har blivit lite sämre på att följa rekommendationerna. Det är mänskligt att tröttna, men samtidigt så otroligt viktigt att vi håller ut. Eftersom man kan smitta innan man märker att man är sjuk så gäller detta oss alla. Alla kan bidra till att minska smittspridningen genom att hålla avstånd, träffa så få som möjligt och helst då utomhus, säger Maria Ryberg Mo.

ANNONS

De råden rimmar förstås illa med att regeringen på torsdagen beslutade att inte förlänga kravet på distansundervisning på gymnasieskolorna. Den senaste statistiken visar också att smittspridningen ökar i just åldersgruppen 10-19 år.

– Problemet är att vi inte bara kan tänka ur ett smittskyddsperspektiv, utan ibland måste väga in andra faktorer. Regeringens beslut grundar sig på de negativa konsekvenser som distansundervisningen ger, som ökad psykisk ohälsa bland unga och försämrade studieresultat. Och kommunerna kommer fortfarande ha befogenhet att använda sig av distansundervisning, som en sista utväg. Vi kommer att ha en tät dialog, säger Maria Ryberg Mo.

Mycket smitta inom familjer

Region Hallands smittspårningsarbete ger till viss del en bild av var smittan sprids i Halland:

– Det är mycket familjesmitta. Får man in den i hushållet så är det förstås stor risk att man smittar varandra. Det är också mycket smitta på skolor och arbetsplatser. På arbetsplatser är det viktigt att man både arbetar förebyggande och har en plan för hur man ska agera om man fått in smitta, säger Maria Ryberg Mo.

Misstankar finns också om att besök i inomhusmiljöer som restauranger, gym och butiker bidrar till smittspridningen.

– Men de här miljöerna är svåra att smittspåra i eftersom vi inte vet vilka som varit där. Att vi inte kan peka ut dem betyder inte att det är säkra miljöer. Affärer, restauranger och gym är angelägna om att följa de regler som finns, men det gäller att även besökarna gör det, säger Maria Ryberg Mo.

ANNONS

Läs även: Här sprids smittan i Halland

Fakta: De mest drabbade länen

Antal nya covidfall per 100 000 invånare vecka 11

1. Halland: 529 fall

2. Gävleborg: 479 fall

3. Jönköping: 455 fall

4. Norrbotten: 392 fall

5. Västra Götaland: 356 fall

Fakta: Läget i de halländska kommunerna

Antal nya covidfall per 10 000 invånare vecka 11

Hylte: 107 fall

Varberg: 72 fall

Falkenberg: 54 fall

Laholm: 50 fall

Kungsbacka: 44 fall

Halmstad: 42 fall

ANNONS