Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Sammantaget kan man säga att vi har en säker tillgång på skyddsutrustning”, säger Torbjörn Svanberg, förvaltningschef för Regionservice. Här tillsammans med Daniel Hedeholt, ansvarig för logistiken och försörjning av skyddsutrustning i Region Halland. Bild: Jari Välitalo/Arkiv
”Sammantaget kan man säga att vi har en säker tillgång på skyddsutrustning”, säger Torbjörn Svanberg, förvaltningschef för Regionservice. Här tillsammans med Daniel Hedeholt, ansvarig för logistiken och försörjning av skyddsutrustning i Region Halland. Bild: Jari Välitalo/Arkiv

Halland har gott om skyddsutrustning

Att coronasmittan fått ny fart i Halland väcker oro inom vården. En sak är dock tryggad – tillgången på skyddsutrustning.
– Vi har ett stort lager och för en del produkter nästan väl stort, säger Torbjörn Svanberg, förvaltningschef för Regionservice.

När coronapandemin slog till stod det snabbt klart att förbrukningen av skyddsutrustning skulle hamna på en helt annan nivå än normalt. Det stora problemet var att hela världen hade samma behov och flera regioner i Sverige fick problem med att få tag på tillräckligt med utrustning.

Som HP tidigare berättat slapp Halland att hamna i den sitsen. Torbjörn Svanberg förklarar varför:

– För två år sedan beslutade vi oss för att ta hem varuförsörjningen i egen regi och bygga upp ett eget centrallager. Det visade sig vara ett lyckat drag. När några kolleger i andra regioner fick börja från noll och försöka bygga upp lager av skyddsutrustning så hade vi redan inköpsrutiner och utrymmen.

Läs mer: Halland får beröm för sin skyddsutrustning

Läs även: Halland förskonat från brist på skyddsmaterial

Även försett kommunerna med skydd

För att kunna möta den ökade efterfrågan fick man förstås beställa betydligt större mängder än vanligt.

– När vi gick in i pandemin var det ju ingen som visste hur länge den skulle vara, men vi försökte bedöma behov och förbrukningstakt och vågade köpa stora volymer. Det har gjort att vi även kunnat ta ansvar för kommunernas behov av skyddsutrustning och det är inte så vanligt, konstaterar Torbjörn Svanberg.

En del uppskattningar har visat sig stämma bra, andra har kanske varit i överkant.

– När det exempelvis gäller andningsskydd så har vi nu ett lager som täcker gott och väl ett års förbrukning, med nuvarande förbrukningstakt. Andra produkter har vi mindre lager av, men har säkrat att vi kan få leveranser efter hand. Sammantaget kan man säga att vi har en säker tillgång på skyddsutrustning, utifrån nuvarande pandemisituation och rekommendationer från myndigheter, säger Torbjörn Svanberg.

Köpt skydd för 54 miljoner

Till och med augusti har Region Halland köpt in allt från handsprit till skyddsrockar för 54 miljoner kronor, utöver den normala förbrukningen. Normalt sett brukar kostnaden ligga på cirka 8 miljoner kronor på ett år. Mellanskillnaden kommer troligtvis att ersättas av statsbidrag.

– I några fall har vi deltagit i upphandlingar tillsammans med Socialstyrelsen, men för det mesta har vi gjort egna. Vi har leverantörer i allt från närområdet till länder som Kina, säger Torbjörn Svanberg.

Regionen har nu även ansökt om EU-bidrag för transporter av skyddsutrustning från länder utanför EU. I bästa fall kommer man att beviljas ett bidrag på 61 000 euro.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här