Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Eftersom pandemin nu hållit på mer än ett år så kommer det sannolikt att bli mer vanligt med reinfektion. Skyddet varierar också från person till person, så det är viktigt att förstå att det här kan hända vem som helst, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo. Bild: Anders Ylander och Allan Karlsson
”Eftersom pandemin nu hållit på mer än ett år så kommer det sannolikt att bli mer vanligt med reinfektion. Skyddet varierar också från person till person, så det är viktigt att förstå att det här kan hända vem som helst, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo. Bild: Anders Ylander och Allan Karlsson

Halland har fått sitt första fall av deltaviruset

Halland har fått sitt första fall av den nya mutationen av coronaviruset, den så kallade deltavarianten. Den smittade hallänningen har redan tidigare haft covid-19 och provsvaret skickades därför på extra analys.
– Det är viktigt att förstå att det här kan hända vem som helst och att vi måste fortsätta följa restriktionerna, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

Av sekretesskäl vill smittskyddsläkaren inte gå in på detaljer kring det nya fallet, som var i Halland personen är bosatt, hur sjuk hen är eller om hen är vaccinerad, men säger att det handlar om en vuxen person och att en intensifierad smittspårning pågår.

– Vi har skäl att tro att det kan finnas ytterligare fall i den här personens närhet, men det är inget som talar för ett större utbrott, säger hon.

Kan smittas igen när skyddet avtar

Deltavarianten av coronaviruset, som tidigare kallades ”den indiska varianten”, har visat sig vara väldigt smittsam och det finns också misstankar om att den ger en svårare sjukdomsbild. Hittills har drygt 200 fall konstaterats i Sverige, och nu alltså även ett i Halland.

Vaccinet mot covid-19 har också visat sig ha ett något sämre skydd mot deltavarianten efter bara en dos, men ge ett bra skydd efter andra dosen.

Men är det inte väldigt ovanligt att en person smittas två gånger av coronaviruset?

– Det är inget vi ser var och varannan dag, men ju längre tiden går sedan man haft covid, ju mer avtar skyddet. Eftersom pandemin nu hållit på mer än ett år så kommer det sannolikt att bli mer vanligt med reinfektion. Skyddet varierar också från person till person, så det är viktigt att förstå att det här kan hända vem som helst, säger Maria Ryberg Mo.

Alla positiva provsvar ska analyseras

Den person som nu smittats av deltavarianten ska ha haft covid för ”flera månader sedan”, men eftersom reinfektion är så pass ovanligt skickades provsvaret på en extra analys.

– Det var på det sättet vi upptäckte att det var ett fall av deltavarianten. Det finns tankar om att det är lättare att bli reinfekterad av en ny virusvariant. Det är därför vi övervakar alla reinfektioner, säger Maria Ryberg Mo.

Folkhälsomyndigheten planerar nu för en så kallad riktad analys, då man söker efter deltavarianten i alla positiva provsvar i landet.

– Den kommer att pågå i några veckor för att få en bild av hur utbredd delta nu är, säger Maria Ryberg Mo.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här