Halland har brist på unga arbetsgivare

Bara två procent av Hallands arbetsgivare är under 30 år, medan tio procent är över 67. En sådan obalans kan leda till högre arbetslöshet när 40-talisterna går i pension. Det visar en undersökning som är gjord av Svenskt Näringsliv i Halland.

ANNONS
|

– Politiker måste börja prata med de unga arbetsgivarna och sätta den här frågan högt på agendan. Vi måste ha folk som skapar jobb, säger Charlotte Schéle, tillförordnad regionchef för Svenskt Näringsliv.

Hon tror att bristen på unga arbetsgivare beror på att det har blivit krångligare att anställa i dag.

– När 40-talisterna startade sina företag var det lägre kostnader och färre lagar samt regler, säger hon.

Det är större obalans i Halland än det är i resten av Sverige. Siffrorna för unga arbetsgivare är desamma i Sverige, men 40-talisterna är bara sju procent, jämfört med Hallands tio.

Läs även:Krångliga lagar gör det svårt att anställa

ANNONS

När 40-talisterna går i pension kan de ersättas av en annan vd och då finns följaktligen de anställdas jobb kvar även efter. Men där de som driver företag väljer att lägga ner sin verksamhet efter pensionen försvinner arbetena.

Att Halland har en stor obalans kan därför leda till att antalet företagare och arbetstillfällen minskar i Halland.

Charlotte Schéle påpekar att det är många unga som är företagsamma i dag, men att det är ett långt steg från att starta ett företag till att sedan anställa fler personer än sig själv.

Hon tror att en orsak till det är att vi i Halland har nära till både Malmö och Göteborg.

– Många flyttar härifrån och pluggar vidare. Och för de flesta är det mer självklart att studera än att satsa på företagande med ett arbetsgivaransvar.

Charlotte Schéle menar att det krävs politiska reformer som gör det enklare för företagare att anställa personal. Om inte förändringar görs kan det bli stora problem i framtiden.

Hon betonar att det är skatteintäkter från den privata sektorn som finansierar den offentliga sektorn. Om det finns färre arbetsgivare blir det minskade skatteintäkter.

– Får staten in mindre i skatt kommer det i sin tur bli mindre pengar till det offentliga, och då kan inte kommunerna satsa och skapa fler jobb.

ANNONS
ANNONS