Halland hade under förra veckan det högsta antalet nya coronafall per 100 000 invånare i hela Sverige. Siffror som oroar om en befarad tredjevåg är på väg.
Halland hade under förra veckan det högsta antalet nya coronafall per 100 000 invånare i hela Sverige. Siffror som oroar om en befarad tredjevåg är på väg. Bild: Johan Nilsson/TT

Halland hade flest antal nya coronafall förra veckan

Halland hade under förra veckan, sett till befolkning, den högsta smittspridningen i hela Sverige. Något som oroar ansvariga på regionen.

ANNONS
|

Under förra veckan hade Halland 338 nya coronafall per 100 000 invånare. Det är den högsta siffran av alla Sveriges regioner.

– Även om smittspridningen har gått ner rejält sedan jul och nyår ser vi att Halland ligger kvar en relativt hög nivå jämfört med andra regioner, säger Johanna Wiechel Steier kommunikationsdirektör på Region Halland.

Varför Halland sticker ut jämfört med angränsande regioner finns inget rakt svar på men det är något som oroar ansvariga hos regionen.

– Om det kommer en befarad tredjevåg nu under våren så är det oroväckande om vi börjar på en förhållandevis hög nivå av smittspridning, säger Johanna Wiechel Steier.

ANNONS

Även om vaccineringen pågår för fullt så kommer inte effekterna av det synas än på ett tag.

– Det är först ett par veckor efter dos två som vi kan förvänta oss att vaccineringen ger något skydd och det kommer dröja ännu ett tag tills vi har kommit dit för den större delen av befolkningen, säger Johanna Wiechel Steier.

Även om smittspridningen är hög ligger Halland bra till i statistiken över sjukhusvårdade och dödsfall jämfört med andra regioner.

– Det är svårt att ge ett svar på varför det är så men det är klart att det är positivt att färre antal smittade blir allvarligt sjuka eller dör, säger Johanna Wiechel Steier.

ANNONS