Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Halland ger sig ut på korståg i Almedalen

Under årets Almedalsvecka i Visby vill Region Halland väcka debatt kring regionfrågan. För första gången arrangerar man egna seminarier, som bland annat tar upp riskerna med en påtvingad samhällsreform. – Vår närvaro är extra viktig i år, menar Jörgen Preuss, biträdande regiondirektör.

Regionen har tidigare år hållit en låg profil vad gäller medverkan i Almedalen, men när den stora politikerveckan nu drar igång finns sju regionpolitiker och sex tjänstemän på plats. Under onsdagen arrangerar man tre egna seminarier, med journalisten Willy Silberstein som moderator.

– Vi vill skapa en arena för samtal och problematisering kring regionfrågan. Fokus ska inte ligga på storlek och gränser, utan på vad som verkligen skapar förutsättningar för att möta framtidens utmaningar, säger Jörgen Preuss.

Att den statliga indelningskommittén ger sken av att det finns en stor uppslutning kring att bilda storregioner i Sverige har retat upp Region Hallands ledande politiker. Den Sifo-undersökning som regionen lät genomföra i april visade nämligen att en majoritet av invånarna i 19 av 21 län är kritiska till reformen.

– I två av de län som utredarna nu menar är redo att bilda storregion anser omkring 70 procent av medborgarna att det är en dålig idé. Det är svårt att förstå hur man tänker driva igenomen en så genomgripande samhällsreform i strid med folkviljan, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), 2:e vice ordförande regionstyrelsen.

I juni beslutade dessutom riksdagen att befolkningens önskemål och synpunkter ska beaktas vid eventuella ändringar i landstingsindelningen. 

 

– Det ska bli intressant att se om det finns majoritet i riksdagen för förslaget om ny regionindelning. Så som de politiska partierna har uttalat sig hittills är detta inte självklart, menar regionpolitikern Tommy Rydfeldt (L).

I Almedalen hoppas Halland få ett gyllene tillfälle att sprida sitt budskap och nå många av de politiker som så småningom ska fatta beslut kring regionreformen.

– Vi får nu rikta in vårt arbete på att försöka påverka riksdagen, konstaterar Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande.

Vid Region Hallands seminarium "Stora eller små regioner, ur ett demokratiskt och samhälleligt utvecklingsperspektiv" medverkar riksdagsledamoten Per-Ingvar Johnsson (C), Hallands landshövding Lena Sommestad, Martin Sande, som skrivit boken "From arrogance to intimacy – a handbook for active democracies", Mats Eriksson (M) och regiondirektör Catarina Dahlöf.

Regionens två övriga seminarier under Almedalsveckan handlar om framtidens hälso- och sjukvård och om hur Halland ska bli det första digitaliserade länet i Sverige. 

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här