Regionpolitikerna är eniga om att covidvaccinet ska vara gratis för hallänningarna. ”I vår planering räknar vi med att vi ska ge två sprutor per person”, säger chefläkare Anders Åkvist.
Regionpolitikerna är eniga om att covidvaccinet ska vara gratis för hallänningarna. ”I vår planering räknar vi med att vi ska ge två sprutor per person”, säger chefläkare Anders Åkvist. Bild: Roger Larsson och Jari Välitalo/Arkiv

Halland gör sig redo för gratis covidvaccination

Redan i mitten på januari kan Halland och övriga Sverige få en första leverans av covidvaccin. Idag enades regionpolitikerna om att vaccinet ska vara gratis för alla i Halland. Beroende på hur många som väljer att vaccinera sig kan det däremot bli en kostnad för Region Halland på över 100 miljoner kronor.

ANNONS
|

– Det här är det vi tror är bäst för hallänningarna och vaccinet kommer att vara avgiftsfritt, oavsett om vi kommer att få ersättning från staten eller inte, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Ända sedan i maj har regeringen och Folkhälsomyndigheten arbetat med en plan för hur svenska folket ska kunna vaccineras mot covid-19 och vem som då ska ansvara för vad.

Det är nu klart att inköp och distribution av vaccinet ska skötas och bekostas av staten, medan regionerna själva får organisera vaccineringen. Om man senare ska få ekonomisk ersättning för detta är ännu inte beslutat.

ANNONS

– Vi har ju ett gott ekonomiskt resultat i år och får hantera detta, konstaterar Mikaela Waltersson.

Samma upplägg som influensavaccinering

Region Halland chefläkare Anders Åkvist förklarar att upplägget på många sätt kommer att likna det som varje år finns för vaccinering mot säsongsinfluensa, det vill säga att hallänningarna bokar tid på sin vårdcentral.

– Men fler lösningar kan bli aktuella. Det kommer också att finnas olika vaccin till invånarna under året och för dessa kan det finnas olika rekommendationer. I vår planering räknar vi med att vi ska ge två sprutor per person, säger han.

En regional arbetsgrupp arbetar nu med förberedelser för mottagning av vaccin, förvaring, transport, information och planeringen av utförandet.

Svårt att beräkna kostnaden

Vid regionstyrelsens möte på onsdagen presenterades olika scenarier vad gäller kostnaden, som kan sammanfattas som att den kan landa på allt mellan 16 och 106 miljoner. Då är ändå bara ersättningen till de mottagningar som utför vaccinationen inräknad - 200 kronor per stick - inte kostnader för material, informationskampanjer och eventuella extra lokaler.

Det stora spannet handlar om att man inte vet hur många hallänningar som vill vaccinera sig och att det är oklart om det ska ges en eller två doser.

Kan börja vaccinera i januari

En första leverans av covidvaccin väntas nå Sverige i mitten av januari. Eftersom hela världen står på kö blir leveransen förmodligen begränsad och frågan blir då vilka personer som ska prioriteras.

ANNONS

Här har Folkhälsomyndigheten definierat tre målgrupper, där personer 70 år och äldre tillsammans med medicinska riskgrupper ges högsta prioritet. I andra hand prioriteras vård- och omsorgspersonal och därefter alla övriga som fyllt 18 år.

– Syftet är att skydda de mest utsatta som har risk för allvarlig sjukdom och död. Risken för allvarlig covid-sjukdom är nästan obefintlig bland barn, så utifrån detta rekommenderar Folkhälsomyndigheten i nuläget bara vaccination för dem över 18 år, förklarar Anders Åkvist.

Väntas pågå under hela 2021

För Hallands del innebär det att runt 264 000 invånare ska erbjudas vaccination, varav 56 000 är 70 år och äldre, cirka 15 000 tillhör riskgrupp och 30 000 ingår i gruppen personal i vård och omsorg.

Region Halland räknar med att under våren få prioritera dem som är 70 år och äldre, riskgrupper och vård- och omsorgspersonal. Eftersom det också finns en osäkerhet kring när och i vilken mängd vaccinet kommer, så tros vaccinationen få pågå under hela 2021.

Totalt beräknas 8,1 miljoner svenskar, som är 18 år och äldre, att erbjudas covidvaccination. Sist vi alla uppmanades att vaccinera oss - mot svininfluensan 2009 - valde cirka 60 procent att ta en spruta, både nationellt och i Halland.

ANNONS