Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halland fortsätter att vara det län med flest smittade i förhållande till folkmängd. ”Det alla bör veta är att risken att smittas av covid-19 i Halland är väldigt stor just nu, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo. Bild: Folkhälsomyndigheten och Roger Larsson
Halland fortsätter att vara det län med flest smittade i förhållande till folkmängd. ”Det alla bör veta är att risken att smittas av covid-19 i Halland är väldigt stor just nu, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo. Bild: Folkhälsomyndigheten och Roger Larsson

Halland fortsatt mest coronadrabbat i landet

Halland fortsätter att vara i särklass mest drabbat av coronasmitta i landet. Med 650 nya fall per 100 000 invånare ökar också gapet till övriga län. Och Hylte är återigen en av de mest utsatta kommunerna i förhållande till folkmängd.

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att Halland fortsatt toppar listan över mest smittdrabbade delar av landet. Vecka 12 hade länet dessutom 24 procent fler fall per 100 000 invånare än det näst mest drabbade, Gävleborg (se faktaruta).

Föregående veckas 2 155 fall var också det högsta antal som konstaterats under en enskild vecka i Halland sedan pandemins start. Under en webbsändning till invånarna tidigare i veckan konstaterade smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo:

– Det alla bör veta är att risken att smittas av covid-19 i Halland är väldigt stor just nu. Och även om man inte är rädd för sin egen del så har alla någon i sin närhet som riskerar att bli svårt sjuk.

På kommunnivå ligger nu Dalarnas Orsa och Mora i topp, men Hylte placerar sig återigen på en femteplats med 92 nya fall 10 000 invånare. Näst högst andel smittade i Halland återfanns vecka 12 i Varberg, medan både Halmstad och Laholm hade mer beskedliga siffror, 56 respektive 55 fall per 10 000 invånare. Jämfört med vecka 11 är det dock en ganska stor ökning för Halmstads del (från 42 fall/10 000).

Blir ingen vanlig påsk

Inför det stundande påskfirandet konstaterar Maria Ryberg Mos att det är samma råd som gäller som vanligt, även om de känns tråkigare att följa under en högtid.

– Det blir tyvärr ingen vanlig påsk i år heller. Helst ska vi inte träffa andra än de vi träffar till vardags och vi ska helst träffas utomhus. Om man reser under påsken är det viktigt att tänka på att ta sig dit och hem på ett smittsäkert sätt och att ha en back up-plan ifall man skulle bli sjuk.

Även de som är vaccinerade uppmanas att följa råden:

– Vaccinet ger ju ett bra skydd för den enskilde, men det finns ändå en risk att man är smittsam, säger Maria Ryberg Mo.

Vaccin och beteende påverkar

Vad krävs då för att coronasmittan i Halland ska avta?

– I takt med att fler vaccineras så kommer smittspridningen att minska. Även en varmare väderlek spelar in, eftersom smitta av det här slaget sprids sämre när det är varmare ute. Men utöver det så är det vårt beteende som verkligen kan påverka hur snart kurvorna vänder nedåt, säger Maria Ryberg Mo.

Fakta: De mest drabbade länen

Antal nya covidfall per 100 000 invånare vecka 12

1. Halland: 650 fall

2. Gävleborg: 524 fall

3. Kalmar län: 476 fall

4. Västra Götaland: 433 fall

5. Örebro län: 396 fall

Fakta: Läget i de halländska kommunerna

Antal nya covidfall per 10 000 invånare vecka 12

Hylte: 92 fall

Varberg: 85 fall

Falkenberg: 60 fall

Kungsbacka: 56 fall

Halmstad: 55 fall

Laholm: 52 fall

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här