Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Drogfritt disco, en av de aktiviteter som anordnas för att försöka locka ungdomar från alkoholen. Bild: Anders Andersson

Halland ett av landets bästa län för unga

I Halland finns gott om mötesplatser utan alkohol och vettiga arrangemang under de högtider där alkoholen annars ofta står i centrum. Det menar i alla fall ungdomens nykterhetsförbund i en undersökning.

Undersökningen har genomförts sedan 2012 och går ut på att Ungdomens nykterhetsförbund ställer sju frågor som på olika sätt berör ungdomars möjligheter. Frågorna har ställts till landets samtliga kommuner, men 199 kommuner har valt att svara.

De sju frågorna behandlar en rad områden såsom ungdomars möjlighet till nyktra samlingspunkter, vilka möjligheter som ges till inflytande och delaktighet, vad det finns för aktiviteter som inte inbegriper alkohol under helger som ofta förknippas med just alkohol. Och Halland hamnar alltså på andra plats av 21 län i Sverige i undersökningen.

– Vår fritid måste prioriteras högre. De nyktra mötesplatserna utanför skolan och hemmet är otroligt viktiga för oss, det är där vi får chans att utvecklas och påverka vår egen fritid. Men det är kommunerna som måste ge oss den möjligheten. Trots att Halland ligger bra till så finns det fortfarande många möjligheter till förbättring.”, säger Isabelle Benfalk, förbundsordförande för UNF i ett pressmeddelande.