”Vi befinner oss inte alls i samma läge som Uppsala, men vi har ändå så pass mycket smitta att det finns risk att den eskalerar och tar fart”, säger Maria Ryberg Mo, Region Hallands smittskyddsläkare.
”Vi befinner oss inte alls i samma läge som Uppsala, men vi har ändå så pass mycket smitta att det finns risk att den eskalerar och tar fart”, säger Maria Ryberg Mo, Region Hallands smittskyddsläkare. Bild: Johan Nilsson/TT och Region Halland

Halland ännu skonat från Europas andra coronavåg

Stora delar av Europa upplever nu en andra våg av coronasmitta och även i Sverige syns orosmoln. Värst drabbat är Uppsala län och i veckan utfärdade Folkhälsomyndigheten lokala riktlinjer för boende där. I Halland är läget mer status quo och andelen positiva provsvar har till och med minskat.

ANNONS
|

– Vi befinner oss inte alls i samma läge som Uppsala, men vi har ändå så pass mycket smitta att det finns risk att den eskalerar och tar fart. Det är därför det är så viktigt att alla fortsätter ta ansvar för att hålla smittspridningen nere. När det tog fart i Uppsala så gick det snabbt, säger Maria Ryberg Mo, Region Hallands smittskyddsläkare.

Uttryckt i siffror så konstaterades 137 nya fall av covid-19 i Halland förra veckan, vilket är en minskning med 18 fall jämfört med vecka 41. Även andelen hallänningar som fick positiva provsvar minskade från 3 till 2,5 procent. Fortfarande tas väldigt många prover för misstänkt smitta, i förra veckan 5 591.

ANNONS

Stor skillnad på Uppsala län och Halland

I Uppsala län testades ungefär lika många personer, men hela 459 av dem, motsvarande åtta procent, fick då ett positivt provsvar. Det innebar att Uppsala förra veckan hade 131 fall per 100 00 invånare, jämfört med Hallands 41. Halland är nu långt ner på listan över län med mest smitta i förhållande till antal invånare.

– Det visar nog mest att det hänt saker i andra län. Halland befinner sig mer i en platåfas och ser ingen stor påverkan på sjukvården. I Uppsala har man däremot ett tydligt ökat behov av inneliggande vård och det är precis det läget vi inte vill hamna i igen, säger Maria Ryberg Mo.

Folkhälsomyndigheten har nu utfärdat lokala rekommendationer för Uppsala län, där invånarna uppmanas att, om möjligt, bara ha fysiskt kontakt med de personer som de bor tillsammans med.

Ingen andra våg i Sverige

Totalt sett bedömer dock inte Folkhälsomyndigheten att Sverige har drabbats av den ”andra våg”, som EU:s smittskyddsmyndighet ECDC talar om för övriga Europa. Flera länder, bland annat Irland, Portugal och Frankrike, förbereder nu nya nedstängningar och utegångsförbud.

– Folkhälsomyndigheten tittar förstås mycket på vilka scenarier som vi kan vänta oss och det är oroande att vi har regioner med ökad smittspridning, säger Maria Ryberg Mo.

ANNONS

Inför det stundande höstlovet ber hon hallänningarna att tänka efter kring vilka risker de utsätter sig själva och andra för.

– Det är ju inte förbjudet att resa, men man bör fundera över om man vill ta risken att bli sjuk under resan eller på resmålet. Man bör även tänka igenom andra aktiviteter; är detta lämpligt eller är det något jag kan avstå från? Det gäller även fester och restaurangbesök där det riskerar att bli trångt, säger hon.

ANNONS