Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Snabbtest i fingret eller venprov som analyseras i laboratorium? Region Halland rekommenderar att hallänningarna välja ett prov som visar ett säkert resultat, det vill säga inväntar att regionens antikroppstestning blir tillgänglig för allmänheten. Bild: Lina Salomonsson och Johanna Lundberg/Arkiv

Hallänningarna får fortsätta vänta på säkra antikroppstester

En tredjedel av landets regioner erbjuder nu antikroppstester till allmänheten och ytterligare en tredjedel uppges vara på gång. Men hallänningarna får vänta ytterligare ett tag – och rekommenderas att inte bli otåliga och satsa på ett snabbtest.

I början av juni beslutade regeringen att Sverige skulle satsa på storskalig testning av både pågående coronainfektion och av genomgången covid-19. Testerna genomförs på olika sätt – pågående sjukdom genom att topsa i svalg och/eller näsa och antikroppstester via ett blodprov.

Under sommaren har Folkhälsomyndigheten försökt få en samlad bild av hur långt regionerna kommit i sitt provtagningsarbete och deras sammanställning visar på stora skillnader i landet.

Alla regioner erbjuder visserligen provtagning av pågående infektion och i Halland har över 35 000 tester genomförts sedan mitten av juni. Däremot är det bara sex av 21 regioner som kommit igång med att erbjuda antikroppstester till allmänheten.

Läs mer: Så går det till när du testar dig för covid-19

Sex regioner igång med bred testning

Längst komna är Stockholms län som erbjudit gratis antikroppstester på ett 80-tal platser i länet sedan mitten av juni. Även i Uppsala, Kronoberg, Skåne och Örebro län är testningen nu öppen för allmänheten, men mot en egenavgift på 200 kronor. I Sörmland kostar regionens test hela 470 kronor.

Flera regioner uppger att de är på gång att erbjuda antikroppstester efter sommaren, alla mot en egenavgift på mellan 160 och 200 kronor. Även Region Halland har fattat beslut om att ha en egenavgift på 200 kronor, men däremot är det fortfarande oklart när testningen öppnas för allmänheten.

– Det är beslutat att vi ska erbjuda antikroppstestning brett, men i dagsläget finns inget exakt datum för när det blir tillgängligt, säger kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier.

Förbehållet vård- och omsorgspersonal

Den antikroppstestning som idag erbjuds i Halland är förbehållen vård- och omsorgspersonal och hittills har drygt 6 000 personer gjort testet. Av dessa har ungefär 300, eller fem procent, fått veta att de haft covid-19.

Nämnas bör att flera privata verksamheter, såsom apotek och vaccinationsmottagningar, redan erbjuder antikroppstester till en kostnad på upp mot 775 kronor. De flesta av dessa tester är dock så kallade snabbtester, som tas genom ett blodprov i fingret och där testsvaret lämnas inom 10-15 minuter.

Läs mer: Många beredda betala för antikroppstest

Avråder från osäkra tester

Region Hallands antikroppstester tas genom blodprov i armen, så kallat venprov, som analyseras på laboratorium. Bör man då invänta dessa tester eller går det lika bra att satsa på snabbvarianten? Så här svarar smittskyddsläkare Maria Löfgren:

– Regionen kan med säkerhet säga att mikrobiologiska laboratoriets analysmetod uppfyller Folkhälsomyndighetens krav på prestanda. På marknaden finns många andra tester av varierande kvalitet och generellt kan man säga att de tester som görs som stick i fingret ofta har lägre prestanda än de som tas som venprov. För att undvika att man får svar med låg säkerhet avråder vi från tester som inte med säkerhet uppfyller Folkhälsomyndighetens krav.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här