Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/30

Halländska lekplatser bjussar på massvis av lek och bus

Sandlåda, gungor och rutschkana. Ungefär så såg en lekplats ut förr i tiden. I dag ligger ribban betydligt högre. Häng med på en riktig lekplatsodyssé bland kråkslott, flugsvampar och linbanor i Halland.

Nog för att jag själv har tre barn och ibland tituleras Pippi Långstrump bara för att jag liksom inte kan sluta klättra i träd, hänga i knäveck och syssla med andra små skojigheter som hör barndomen till. Men trots det är jag inte alls lika lekplatskompatibel som någon som inte fyllt tvåsiffrigt ännu. För att säkerställa fullständig testkapacitet hade Sommarhalland dagen till ära med sig en leksugen testpatrull bestående av Elsa Dahlkvist och Sonja Hagman, båda nio år gamla.

LÄS MER: Ny åkattraktion ska avlasta skateparken

”Kråkslottet var det bästa, rutschkanan därifrån var kul”

Vi började på Spööökitetsparken i Varberg. De båda tjejerna styrde genast kosan mot kråkslottet. De for upp i tornet och åkte snabbt ned igen.

Elsa Dahlkvist och Sonja Hagman åker rutschkanan i Spööökitetsparken i Varberg.
Elsa Dahlkvist och Sonja Hagman susar nedför rutschkanan i Spööökitetsparken. Bild: Lars Jansson

– Kråkslottet var det bästa, rutschkanan därifrån var kul, säger Elsa innan hon snabbt dror iväg för att kasta sig ut i lianen igen.

– Ha ha, en lian, det var ju precis det du hoppades att det skulle finnas, fyllde Sonja glatt på.

Lekplatser viktiga för leksugna barn

Sol och moln avlöste varandra samtidigt som en enveten liten vind bet sig fast. Perfekt lekplatsväder med andra ord. Och det märktes. För trots att klockan inte hunnit bli mer än 10 var det fullt av folk på Spööökitetsparken. Mammor och pappor som matade, hjälpte och pushade sina kids samtidigt som barnen själva hoppade, sprang och lekte.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att det finns lekplatser. Det är viktigt för att barn ska få vara barn och få röra på sig och använda sin fantasi, säger Frida Nilsson, som kommit till lekplatsen med sina två barn.

Vallarnas lekplats i Falkenberg visar sig från en helt annan sida just den här dagen. Den hejiga, lite vilda och busiga stämningen med massvis av barn på väg åt tusen håll var här ersatt av ett varmt, soligt lugn. Några få familjer utspridda över lekplatsen. Ett par små barn som tultade runt och undersökete små stenar och annat spännande.

”Kolla nu är vi högst upp”

Armin och Amina Jugovic, ett syskonpar ifrån Halmstad, som hängt på Vallarnas lekplats av och till under många år, var också där. Att de brukar hamna just här beror på att mormor och morfar bor i stan. Och nästan alltid blir det minst ett besök på Vallarna. De gillar lekplatsen ”för att den är kul och för att det finns mycket att hitta på”. Just den här dagen svischade de direkt upp i det höga klättertornet som om de var små ekorrar. Snabbt och smidigt svingade de sig från nivå till nivå.

– Kolla nu är vi högst upp, säger Amina triumfatoriskt till Armin när de stod och spanade ut över nejden från tornets allra högsta punkt.

Pumptrackbanan tränar teknik och balans

Vid sidan om lekplatsen har kommunen byggt en sprillans ny pumptrackbana. Där höll Mio Eriksson och hans mellanbrorsa Lykke till. De kör varv efter varv efter varv i banan. De pumpade med knäna för att få exakt rytm och balans.

– Det är kul, vi brukar köra i skateparken hemma också. Skateparken och det här är ungefär lika kul. Men det roligaste är att hoppa, då känns det lite som att man flyger, säger han.

Pappa Claes Eriksson stod tillsammans med sina föräldrar vid sidan om och tittade på.

– Det ser så lätt ut. Det är samma sak vid skateparken, de allra duktigaste gör väldigt svåra trick. Men det ser så lätt ut. Man får liksom lust att prova själv, men risken är väl att det skulle slutat på akuten så det är säkrast att låta bli, skrattar han.

”Jag tycker det är bra att det finns något för alla åldrar”

I farmors och farfars famn klängde minsta lillebrorsan som bara hunnit bli kring tre år. Med tanke på att det skiljer en del i ålder mellan de tre grabbarna gillar deras pappa idén med att flera åldrar kan umgås och leka på ungefär samma yta.

– Jag tycker det är väldigt bra att man gjort så att det finns något för alla, annars är ju risken att några av barnen inte skulle tycka att det vore så kul att vara här, säger han.

Mio Eriksson kör så att svetten lackar i den nya pumptrackbanan vid Vallarnas lekplats i Falkenberg.
Mio Eriksson kör så att svetten lackar i den nya pumptrackbanan vid Vallarnas lekplats i Falkenberg. Bild: Lars Jansson

Bortanför pumptrackbanan finns skogen. Lummig fin skog med vackra lövträd som ger skön skugga när solen står som högst mitt på dagen. Det är också här djuren finns. Söta små hönor, ståtliga tuppar och nymfparakiter som tjatar och tjattrar. Ett kul inslag, tyckte Elsa och Sonja.

– Djuren var roliga och intressanta att titta på, säger Elsa.

Sista anhalt på vår lilla lekplatsresa var Sagoängen i Halmstad. En sprillans ny lekplats med sagotema. En skylt med ”Sagoängen” skrivet i snirkliga bokstäver hälsade välkommen.

– Här var det fint med temat, sade Elsa innan hon störtade iväg för att försöka knipa en plats i linbanan. Efter en stunds köande blev det hennes och Sonjas tur att ge sig av. Båda två skrattade med precis hela ansiktet under färden.

– Det var härligt – linbanan är kul!

Balansakt på hög nivå

Men linbanan var inte det enda de fastnade för. De valde också att utmana sig själva med en balansakt på hög nivå i klätterställningen.

– Hjälp vad högt det är! säger Sonja när hon kommit en bra bit upp.

Bara några meter efter kom Elsa. Hon satte fötterna sakta och försiktigt på stocken. Kollade av att balansen fanns på plats och så klev hon framåt. Ett litet steg i taget. Tungan rätt i mun och lite envishet, mer behövdes inte för att kirra utmaningen.

”Jag tycker att de har gjort väldigt fint, så hit kommer vi säkert att åka igen”

Samtidigt hade Zack Larsson och Sander Eliasson fullt upp på lekplatsen. Zack bokstavligt talat flög uppför den lilla kullen innan han glädjestrålande ruschade ned igen. Sander däremot, han hoppade och hoppade och hoppade.

– Jag har faktiskt aldrig varit här förut. Men jag tycker att de har gjort väldigt fint, så hit kommer vi säkert att åka igen, sade Cecilia Eliasson, mamma till Sander.

Spööökitetsparken Varberg:

Kråkslott, fladdermöss och lagom läskiga kala träd. Dekorationer som samtidigt funkar som lekredskap med flera funktioner. I kråkslottet älskar barnen att springa ut och in och leka någon form av blandning av tittut och kurragömma.

Här finns också en finfin avdelning för de allra minsta där de tryggt kan leka utan att riskera att hamna i vägen för en vildsint lite äldre lekkompanjon som för en sekund glömt både tid och rum i sin ystra lek.

Dessutom finns en superhög och inte så lite brant rutschkana som är kul för stora –och ganska utmanande för små. Härligt kill i magen utlovas också för vuxna!

Spööökitetsparken bjussar också på härligt kala novemberträd att klättra i, man kan hoppa upp och ned längs med konstgräskanter utformade som små kopior av fästningsvallarna.

När leksuget upphört är det bara att ta sitt pick och pack och förflytta sig en liten, liten bit för att ta sig an nya äventyr. Fästningen med alla dess äventyr, hisnande fängelsehålor och spännande kanoner, finns bara ett stenkast bort. Och på vägen finns barnens badstrand där man kan slänga sig i plurret och bada bort lekplatsdammet.

När barnen lekt rastlösheten ur kroppen finns Varbergs strandpromenad alldeles precis nästgårds, perfekt att rasta vuxna barn på. Och vänder man sig istället åt andra hållet är det bara en kort, liten promenad in till Varberg stadskärna som till och med bjuder på torghandel om det råkar vara torsdag.

+ Stor variation bland lekredskapen.

+ Mycket kul för många åldrar.

+ Bra med sittplatser insprängda i själva lekplatsen.

– Lite dålig översikt mellan alla konstgjorda träd.

Vallarnas lekplats:

Den har verkligen blivit ett mecka för både stor och liten. Falkenbergs kommun har utnyttjat omgivningarna och dess möjligheter till max.

På lekplatsen finns gungor, små koppar man kan snurra i (jag kan verkligen tipsa alla vuxna om att testa, i alla fall jag skrattar så att jag nästan kiknar). Det finns gungor, rutschbanor, små klätternät och ett stort härligt klättertorn. Lekplatsen börjar bli lite sliten, men lekredskapen ska rustas upp och bytas ut till hösten. Redan nu under sommaren har man anlagt en ny, så kallad pumptrackbana (bana med gupp och kurvor reds.anm) där man kan utmana både teknik, ork och mod med till exempel en cykel eller kickbike.

Alldeles intill lekplatsen finns en härlig sagoskog med får, getter, höns och grisar som nyfikna små kan kika på och fascineras av. Alldeles i närheten finns en naturlig balansbana där barnen (och de vuxna) kan testa förmågan att hålla sig på benen när stockarna är både smala och ojämna. Här finns också en härlig jogging/promenadslinga som löper längs med Ätran.

Ett par hundra meter bort finns också en parkourbana där det gäller att kliva, klättra, klänga och hänga för att ta sig fram.

I området finns också en skatepark där man kan utmana sina förmågor med kickbike eller skateboard.

När leklusten tryter eller hungern blir för stor är det bara att ta sig över ån in till stan. Falkenberg erbjuder ett charmigt litet centrum där man kan käka, shoppa eller bara strosa en stund.

+ Väldigt stor variation om man räknar in parkourbanan och skateparken i området.

+ Grill och väl tilltagna platser för fika och mat.

+ Tillgången till djuren i anslutning till lekparken ger en extra dimension.

+ Gott om toaletter i närheten.

– Lekplatsen börjar bli lite sliten och några lekredskap var faktiskt trasiga.

– Om man inte har kickbike eller skateboard med sig tröttnar större barn ganska fort.

Sagoängen:

Här har fantasin fått blomma ut. Glada färger, härliga former och stora ytor gör platsen perfekt för fantasilek.

På lekplatsen finns en rejält tilltagen sandlåda. Det finns en flugsvamp där man kan kliva ut och in och leka tittut, affär eller vad man nu känner för.

Men här finns också gungor. Vanliga varianter och en kompisdito där man kan flyga högt, högt tillsammans med sin bästa kompis eller en alldeles nyfunnen lekplatsvän.

Här finns klätternät och små, konstgjorda kullar som gjorda för att små, knubbiga ben ska vilja ge sig ut på små äventyr i terrängen.

Förutom detta bjuder lekplatsen också på en enklare studsmatta och en linbana som får det att killa i magen också på lite större barn.

Att skogen ligger sida vid sida med själva lekplatsen är en feature i sig själv. När lusten att hoppa, klättra, gunga och snurra tagit slut är det bara att knata ut i spenaten och se vad fantasin kan skapa av pinnar, kvistar, stenar och allt annat spännande som moder natur bjussar på av bara farten.

Att lekplatsen ligger mitt på Galgberget med alla dess grusvägar och stigar gör lekplatsen till ett perfekt häng när mammor och pappor är lika sugna på att göra av med lite rörelseenergi som kidsen. Varför inte bjuda med en kompis familj och dela på sällskapet när ena halvan springer eller går runt berget leker andra gänget med kidsen och tvärtom? Perfekt kombo om du frågar mig!

När man tröttnat helt på leken finns Halmstad city med hela sitt utbud bara halvannan kilometer bort.

+ Kul och utmanande klättring också för lite större barn

+ God tillgång till grillar och bord att sitta och fika/äta vid.

+ Extra plus för den roliga soptunnan som rapar när man slänger skräp. Perfekt för att skräpet ska hamna i tunnan och inte vid sidan om.

– Kan vara svårt att få parkering dagar när många är leksugna samtidigt.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här