Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Friska tänder. Barn och unga i Halland har friska tänder jämfört med riket visar en sammanställning som Socialstyrelsen gjort.

Halländska barn har friska tänder

Andelen sexåringar utan hål i tänderna ökar i Halland. För tolvåringar går det åt motsatt håll men trots det är Halland i toppskiktet.

Socialstyrelsen har undersökt tandhälsan bland barn och ungdomar i fyra åldersgrupper –3, 6, 12 och 19 år. Uppgifterna är hämtade från 2015. Statistiken visar att i snitt 96 procent av treåringarna och 75 procent av sexåringarna aldrig har haft hål i tänderna.

Halland har samma siffra som riket när det gäller treåringar men de halländska sexåringarna har friskare tänder än snittet. 81 procent av sexåringarna är kariesfria, en ökning jämfört med 2014 då siffran låg på 78 procent.

Det innebär att Halland ligger på delad andraplats i landet och redan nu når Världshälsoorganisationen WHO:s mål för tandhälsan i Europa som är att 80 procent av sexåringarna ska vara kariesfria är 2020.

Även bland tolvåringar ligger Halland på delad andraplats i landet med 73 procent kariesfria barn. Men det är samtidigt en minskning jämfört med 2014 då 75,5 procent var kariesfria.

– Detta kommer vi naturligtvis att följa upp och se om det är en fortgående trend, säger Per Engstrand, chef för Folktandvården Halland.

För 19-åringar märks en förbättrad tandhälsa i hela landet. Samma sak i Halland som ökat från 36 till 40 procent kariesfria mellan 2013 och 2015. Siffran för hela riket är 37 procent.

– Det är mycket glädjande att Halland visar bra siffror när det gäller tandhälsan bland barn och unga, säger Per Engstrand som tror att fler samverkande faktorer ligger bakom det goda resultatet.

– Men jag ser statistiken som ett bevis på att våra medarbetare inom Folktandvården och privattandvården gör ett bra jobb i det förebyggande arbetet tillsammans med föräldrar, barn och ungdomar.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här