Halländsk journalist lyckades ta sig in i Gambia

Anna Roxvall från Varberg lyckades ta sig in i Gambia. Hon var på plats när presidenten lämnade landet.

ANNONS
|

Det var på flygplatsen i Banjul som Anna Roxvall stoppades från att komma in i Gambia förra veckan. Då började hon och fotografen Johan Persson leta efter en annan väg in i landet. Och några dagar senare lyckades de. Hon var tillbaka på Banjuls flygplats. Nu som åskådare när förra presidenten Yahya Jammeh gick ner från sin post, och gick på ett flygplan som tog honom ut ur landet.

– Vi stod på landningsbanan när Jammeh vinkade farväl, och flög sin kos.

I lördags reste förra presidenten Yahya Jammeh från Gambia till Ekvatorialguinea. Där ska han, efter 22 år som Gambias president, leva i exil.

ANNONS

Anna Roxvall var på plats i Gambia, men resan dit hade varit lång.

– Vi rundade hela landet och åkte in söderifrån. Det gick ganska lätt. Ingen frågade oss något, eller kollade våra väskor.

Anna Roxvall och Johan Persson lyckades att ta sig in i Gambia. Och sedan hände det. Yahya Jammeh meddelade sin avgång på statlig tv, och lämnade landet samma dag. Något som de flesta i landet verkar nöjda med, enligt Anna Roxvall.

– Stämningen här är bra. Det märks tydligt att städerna håller på att vakna till liv igen.

Det har varit oroligt i landet. Hundratusentals människor har flytt det som kunde ha blivit en inbördeskonflikt. Men flera har nu återvänt hem. Och nu väntar alla på den nye presidenten Adama Barrow.

– Vi ska egentligen resa hem i kväll men avvaktar ett besked från Barrows folk. Om han kommer före onsdag stannar vi två dagar till, säger Roxvall.

ANNONS