Halländsk läkare misshandlade fru och barn – kan få legitimation indragen

En läkare i Halland dömdes tidigare i år för att ha misshandlat och hotat sin fru och hennes barn. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) yrkar på att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) ska återkalla läkarens legitimation.

ANNONS
|

Det var i vintras som den halländske läkaren dömdes för misshandel av sin hustru, två fall av misshandel av hustruns barn och olaga hot mot barnet.

Genom tingsrättens dom finner Ivo att det finns tillräckliga skäl för att läkarens legitimation nu ska återkallas. Som grund har de att läkaren i sin yrkesutövning har gjort sig skyldig till flera allvarliga brott som är ägnade att påverka förtroendet för honom. Att läkaren i sitt arbete inte har patientkontakt saknar enligt Ivo betydelse då skälet för återkallelsen inte huvudsakligen är för att värna om patienternas säkerhet. Syftet med återkallelsen är att värna om legitimationen som ett ”garantibevis” där innehavaren anses lämplig för yrket.

ANNONS

Läkaren förnekar

Brotten, som skedde i hemmet, anses ha inneburit en allvarlig kränkning av de båda målsägandes personliga integritet. Domen, som kom i januari, resulterade i en villkorlig dom innefattande samhällstjänst om 100 timmar. De brott som läkaren dömdes för är av sådan art att det fanns skäl att yrka på fängelse som påföljd. Om fängelse i stället hade dömts ut hade det resulterat i tre månaders fängelse.

Läkaren, som inte är tidigare dömd för brott, förnekar gärningarna och motsätter sig att betala skadestånden till de båda målsägande.

ANNONS